News

Deficitul bugetar ar putea ajunge la 10% din PIB. Analiza Consiliului Fiscal arată cifre mai pesimiste decât cele ale Guvernului

25.04.2020 | 13:47
Deficitul bugetar ar putea ajunge la 10 din PIB Analiza Consiliului Fiscal arata cifre mai pesimiste decat cele ale Guvernului
ADVERTISEMENT

Consiliul Fiscal susține că declinul economic de 1,9% din PIB, estimat de către Guvern, reprezintă un scenariu optimist, existând însă posibilitatea ca o recesiune mai mare să ducă la un deficit în jurul a 10% din PIB, peste cel anunțat de ministrul Florin Cîțu, cu puțin peste 7%.

Deficitul bugetar, mai mare din cauza unei recesiuni peste așteptări

Într-o evaluare a proiectului rectificării bugetare realizată de Consiliul Fiscal, se arată că în cazul cel mai pesimist se poate ajunge la contracție economică de 8-9% din PIB care poate duce la un deficit bugetar de 10%.

ADVERTISEMENT

Consiliul Fiscal consideră că scenariul macroeconomic fundamentat de Guvern, care este construit pe un declin al PIB real cu 1,9%, este foarte optimist (…) În baza cadrului macroeconomic asumat de Guvern, Consiliul Fiscal evaluează deficitul bugetar al anului curent la circa 7,3% – 7,45% din PIB, faţă de cel prognozat de Guvern de 6,7% din PIB. În condiţiile celor două scenarii suplimentare considerate, nivelul probabil al deficitului bugetar se situează între 8,1% – 8,9% din PIB considerând o contracţie de 4% – 6% a PIB real, ajungând până la 9,9% – 10,4% din PIB în situaţia unei contracţii mai severe a activităţii economice, de 8% – 9% în termeni reali” se arată în analiza Consiliului Fiscal, citată de Agerpres.

Pornind de la evaluările Institutului Național de Statistică, Consiliul Fiscal crede că Guvernul ar trebui să ia în calcul și scenarii mai pesimiste legate de evoluția economiei românești.

ADVERTISEMENT

Este prudent şi necesar să fie avute în vedere încă două scenarii macroeconomice pentru anul curent: unul fundamentat pe o contracţie a PIB real plasată în intervalul 4% – 6%, şi un scenariu ce prevede o contracţie mai severă a PIB, de 8% – 9%”, se spune în documentul citat.

În funcție de evoluția economiei românești, variază și necesarul de finanțare a statului, adică împrumuturile pe care va trebui să le facă, acestea putând varia între 119,5 miliarde lei şi 144,3 miliarde lei. ”Acoperirea unui asemenea necesar de finanţare comportă provocări foarte mari pentru România, ce derivă din capacitatea limitată de absorbţie de datorie a pieţei interne, incertitudini cu privire la disponibilitatea finanţării pe pieţele externe, costul finanţării, nivelul scăzut şi posibila deteriorare a ratingului suveran ş.a”, apreciază Consiliului Fiscal.

ADVERTISEMENT

Pensiile, o problemă netranșată

Acesta avertizează din nou că majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie va face aproape imposibilă reducerea deficitului bugetar în 2021

Consiliul Fiscal atrage, din nou, atenţia că menţinerea calendarului actual de aplicare a legii pensiilor ar face cvasi-imposibilă o reducere a deficitului bugetar în anul 2021 faţă de nivelul din anul curent, în condiţiile în care acesta este periculos de înalt.

ADVERTISEMENT

Fără reducerea acestor cheltuieli preconizate, datoria publică a României ar ajunge la 62,3% din PIB în 2025, şi la circa 91,2% din PIB în 2030, fără a fi luat în considerare impactul pandemiei de coronavirus.

Consiliul Fiscal răspunde astfel cererii făcute de Guvern privind o opinie legată de rectificarea bugetară adoptată de Guvern pe 17 aprilie.

Prin această rectificare, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a primit 8,1 miliarde de lei,, iar Ministerul Sănătăţii aproximativ 3,8 miliarde de lei.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirma, că deficitul bugetului general consolidat pentru acest an va fi de  6,7% din PIB din cauza măsurilor adoptate pentru stimularea economiei, de circa 3% din PIB. Deficitul pe cash se majorează cu 31,9 miliarde de lei.

Estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză indică o contracţie a economiei de 1,9% în acest an şi un PIB nominal în scădere la 1.082 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT