News

Deficitul bugetar ar putea depăși 100 de miliarde de lei la finele anului. Fiecare român va avea o povară de 5.900 de lei

03.05.2020 | 23:57
Deficitul bugetar ar putea depasi 100 de miliarde de lei la finele anului Fiecare roman va avea o povara de 5900 de lei
ADVERTISEMENT

Deficitul bugetului de stat poate depăși 100 de miliarde de lei în acest an. Acest lucru ar însemna că fiecare român ar avea o datorie ipotetică cuprinsă între 3.800 și 5.900 de lei la finalul anului.

Deficit bugetar de peste 100 miliarde de lei

Deficitul bugetar ar putea depăși 10% din PIB, potrivit calculelor Consiliului Fiscal. Există momentan două scenarii luate în considerare de către Consiliul Fiscal. Potrivit calculelor oficiale, deficitul s-ar putea situa între 9.9 și 10.4% din PIB (113 de miliarde de lei) sau ar putea ajunge la 6.7% din PIB (73 de miliarde de lei).

ADVERTISEMENT

„Există doar trei posibilităţi majore, din experienţa nu numai a noastră, ci şi a altor ţări. Ne spun că există doar trei posibilităţi de acoperire a deficitului. Cele trei nu sunt exclusive, sunt cumulative.

Anume: un împrumut externe, creştere de venituri- aceasta este ordinea în manuale – şi bineînţeles reducerea de cheltuieli publice. Acum, cred că un mix între ele oricum va fi”, a explicat cercetătorul Iulian Stănescu, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Fiind vorba de deficit bugetar, acesta s-ar traduce printr-o datorie ipotetică pe care fiecare cetățean al României o va avea. Astfel, pentru scenariul unui deficit de 10.4%, fiecare român va încheia anul cu o „datorie” de 5.900 de lei, iar dacă deficitul va ajunge la 6.7%, datoria va fi mai mică, undeva în jurul 3.900 de lei.

Între timp, ministrul Florin Cîțu se laudă pe Facebook că are situația sub control

„Transparentă și profesionalism!

Am reușit imposibilul. În aprilie i2020 am finanțat deficitul bugetar la o dobândă medie de 3.5% pe an în timp ce guvernul socialist în aprilie 2019 finanța deficitul bugetar la o dobândă medie de 4.5%.

ADVERTISEMENT

O economie de un punct procentual care înseamnă economii SEMNIFICATIVE la buget. Am economisit bani pe care i-am alocat către sănătate, șomaj tehnic, investiții.

Aceasta peformanta este cu atât mai importanta cu cât vine în conextul celei mai mari crize economice și al estimărilor, exagerate din punctul meu de vedere, despre deteriorarea economiei romanești în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

Va garantez ca gasca socialista a lui Ciolacu ar fi intrat în incapacitate de plata astăzi pentru că nimeni nu-i mai finanța. Nu avea nimeni încredere în ei nici în perioada de creștere economica și erau forțați să plătească dobânzi astronomice. Ciolacu TREBUIE să explice de ce a fost de acord să-i sărăcească pe romani și să plătească dobânzi astronomice când econonomia nu era în criză.

Încrederea investitorilor în guvernul PNL este îndreptățită. Voi continua să administrez responsabil și precaut banii românilor. Nu voi susține sub nicio forma cheltuieli bugetare care vor destabiliza economia pe termen mediu și lung”, a scris Cîțu.

Adevăratul test pentru guvernarea PNL va fi în toamnă, când va trebui să mărească pensiile cu 40%, așa cum au promis.

ADVERTISEMENT
Tags: