News

Dezastru ecologic în Marea Neagră. Războiul a ucis 3.000 de delfini

Peste trei mii de delfini au fost omorâți de războiul din Ucraina potrivit unui biolog ucrainean, citat de agenția EFE. Principala cauză a dezastrului o reprezintă navele de război rusești din Marea Neagră.
25.06.2022 | 14:26
Dezastru ecologic in Marea Neagra Razboiul a ucis 3000 de delfini
Peste 3.000 de delfini au murit în Marea Neagră din cauza războiului. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit Stiripesurse, războiul contribuie decisiv la decimarea populației de delfini existente în Marea Neagră. ”Spre deosebire de anii anteriori, delfinii mor acum din cauza activităţilor militare în Marea Neagră, din cauza războiului barbar şi fără sens al Rusiei”, a scris pe Facebook biologul Ivan Rusev.

Delfinii din Marea Neagră mor din cauza războiului

Totodată, Rusev a anunțat că primește constant informații despre moartea delfinilor în zonele de coastă ale României și Bulgariei. Concluziile analizelor efectuate pe baza articolelor de presă apărute în țările riverane Mării Negre ”nu sunt încurajatoare”, potrivit stiripesurse.

ADVERTISEMENT

În anii premergători războiului delfinii mureau pentru că ajungeau captivi în plasele de pescuit. Situația s-a schimbat în acest an din cauza războiului, activitatea navelor militare din Marea Neagră fiind principala cauză a morții a peste 3.000 de delfini.

Sonarele puternice şi exploziile perturbă delicatul sistem de orientare al animalelor şi aceşti delfini orbi mor de foame, nemaifiind capabili să captureze peşti”, explică omul de știință ucrainean. De asemenea, delfinii eușează pe țărm, având organismul slăbit. Mai mult, delfinii se îmbolnăvesc mai ușor de diverse boli infecțioase și mor pe capete, remarcă specialistul.

ADVERTISEMENT

În anii ’50 ai secolului trecut, populațiile celor trei specii de delfini din Marea Neagră erau estimate la 1,5-2 milioane de exemplare. În prezent se estimează că ar trăi aproximativ 200.000 de delfini în Marea Neagră.

Statele din zona de coastă a Mării Negre și-au asumat obligații internaționale pentru protejarea delfinilor din aceste ape, inclusiv România, însă războiul declanșat de ruși nu respectă nicio regulă.

ADVERTISEMENT

Rușii folosesc delfini soldat

Experții militari din Europa au anunțat că armata rusă folosește delfini soldat în lupta din Marea Neagră, aceștia fiind pregătiți de război după anexarea orașului-port Sevastopol.

Ucraina avea, de asemenea, astfel de delfini soldat, care au fost capturați de ruși. Marina rusă a amplasat două țarcuri pentru delfini la intrarea în Sevastopol, adăpostite de un dig. Sevastopol rămâne cea mai importantă bază navală a Marinei ruse din Marea Neagră.

ADVERTISEMENT
Hvaldamir, balena beluga
Hvaldamir, balena beluga eliberată de norvegieni în 2019 din programul militar rusesc. Foto: Twitter

Rușii folosesc astfel de ”arme” încă din anii 1950. În 23 aprilie 2019, o balenă beluga dresată a apărut în nordul Norvegiei și a fost eliberată de hamul pe care îl purta. Supranumită „Hvaldimir” de către localnici, se consideră că această balenă a scăpat din programul militar al rușilor, potrivit BBC.

ADVERTISEMENT