News

Delfini morți puși la uși, mesajul de intimidare al Mafiei. Mărturii oribile în procesul secolului din Italia

Detalii șocante ies la iveală în cadrul celui mai mare proces anti-mafia din Italia. Judecătorii au aflat ce metode de intimidare foloseau membrii clanului 'Ndrangheta.
30.11.2021 | 13:30
Delfini morti pusi la usi mesajul de intimidare al Mafiei Marturii oribile in procesul secolului din Italia
Cel mai mare proces anti-mafia din ultimele decenii a scos la iveală metodele de intimidare aplicate de clanul 'Ndrangheta. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Membrii clanului mafiot ‘Ndrangheta plasau delfini morți la ușile celor pe care voiau să-i intimideze. Dacă cei vizați nu cedau, aceștia erau uciși, iar cadavrele distruse pentru a nu exista nicio dovadă împotriva grupării.

Cel mai mare proces antimafia din Italia, în care 70 de acuzați au fost deja condamnați la pedepse între 10 și 20 de închisoare, a scos la iveală mărturii oribile despre modul în care acționa ‘Ndrangheta, organizația care domină regiunea Calabria din sudul peninsulei.

ADVERTISEMENT

Mafioții încalcă legea tăcerii pentru a primi pedepse reduse

Unii dintre acuzați au încălcat “omerta”, legea mafiotă a tăcerii, și au dezvăluit crimele și abuzurile pe care le-au comis, sperând să primească pedepse reduse.

Judecătorii au aflat că membrii clanului ‘Ndrangheta plasau delfini morți la ușile celor pe care urmăreau să-i intimideze. Acesta era un avertisment clar, iar dacă cei vizați nu cedau, erau uciși. Asasinii se ocupau apoi de distrugerea cadavrelor, asigurându-se că nu lăsau nicio dovadă în urmă.

ADVERTISEMENT

Lovituri precise împotriva organizației ‘Ndrangheta

‘Ndrangheta, cea mai temută organizație mafiotă din Italia, este, totodată, considerată una dintre cele mai puternice grupări criminale din Europa.

Clanul ‘Ndrangheta controlează piața cocainei, dar derulează și activități economice prin care spală banii, precum construcțiile, procesarea deșeurilor și alimentarea cu apă potabilă în localitățile din sudul Italiei.

ADVERTISEMENT

Poliţia italiană a anunțat, în urmă cu două săptămâni, arestarea a aproximativ 100 de membri ai organizației, în urma unor operațiuni coordonate în mai multe locuri din ţară.

În Italia și Germania au avut loc miercuri mai multe arestări care au vizat alte două grupări importante ale organizației ‘Ndrangheta, familiile Agresta și Giorgi, ambele acționând tot din Calabria.

ADVERTISEMENT

“Procesul secolului” va dura cel puțin un an

‘Ndrangheta este vizată în “procesul secolului” care a debutat la începutul anului în fieful organizației, Calabria. Cu 355 de acuzați, 900 de martori și 600 de avocați care își apără clienții, acesta este cel mai mare proces de crimă organizată din ultimele decenii în Italia, relatează agenția italiană de presă ANSA.

Doar celebrul “maxi-proces” de la Palermo, desfășurat între anii ’80 și ’90 și soldat cu peste 300 de arestări, inclusiv la nivelul conducerii Mafiei, a avut o amploare mai mare, notează Euronews.

Printre inculpaţi se numără şefi ai organizației, dar și poliţişti, funcţionari și primari care au colaborat cu ‘Ndrangheta.

Acuzațiile formulate de magistrați includ o gamă largă de infracțiuni foarte grave, de la asasinate și trafic de droguri până la spălare de bani și extorcare de fonduri.

Investigațiile în acest caz s-au axat la început pe activitățile clanului Mancuso din provincia Vibo Valentia din Calabria.

Se estimează că procesul foarte vast și complicat va dura cel puțin un an. De altfel, la audierea preliminară s-au scurs trei ore doar cu citirea numelor tuturor celor implicați.

ADVERTISEMENT