News

Deltacron, o mutație care combină versiuni Delta și Omicron, descoperită în Cipru. 25 de cazuri depistate

Oamenii de știință din Cipru au descoperit o nouă mutație Covid-19. Intitulată ”Deltacron”, aceasta ar combina versiuni Delta și Omicron. Deocamdată, 25 de cazuri au fost depistate.
08.01.2022 | 23:01
Deltacron o mutatie care combina versiuni Delta si Omicron descoperita in Cipru 25 de cazuri depistate
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care varianta Omicron a Covid-19, considerată cea mai contagioasă din pandemie, provoacă un adevărat tsunami de infectări, o nouă veste proastă din punct de vedere epidemiologic vine din ”Insula Afroditei”.

O nouă tulpină SARS-CoV-2, denumită ”Deltacron”, care combină varianta Delta și Omicron, a fost depistată în Cipru.

ADVERTISEMENT

A fost descoperită o nouă tulpină Covid-19: Deltacron combină versiuni Delta și Omicron

Această informație a fost dezvăluită de Leondios Kostrikis, profesor de științe biologice la Universitatea din Cipru și șeful Laboratorului de Biotehnologie și Virologie Moleculară, scrie Bloomberg.

Această nouă mutație a bolii a fost numită ”Deltacron”, întrucât are rămășite genetice de la varianta Delta, precum și unele mutații ale Omicron.

ADVERTISEMENT

”În prezent există co-infecții cu Omicron și Delta și am găsit această tulpină care este o combinație a acestor două”, a spus Kostrikis într-un interviu pentru postul Sigma TV.

Peste 20 de cazuri de ”Deltacron” ar fi fost deja depistate în Cipru

Până în prezent, medicul Kostrikis și echipa sa au depistat 25 de astfel de cazuri. Deocamdată, analiza statistică arată că frecvența relativă a infecției combinate este mai mare în rândul pacienților internați din cauza Covid-19, în comparație cu pacienții care nu sunt internați.

ADVERTISEMENT

Toate probele pacienților infectați cu Deltacron au fost trimise la GISAID, baza de date internațională care urmărește modificările virusului, pe 7 ianuarie.

”Vom vedea pe viitor dacă această variantă este mai patologică sau contagioasă sau dacă se va impune în fața Delta și omicron”, a declarat Kostrikis.

ADVERTISEMENT

La oprimă vedere, cercetătorul spune că cel mai probabil această mutație nouă va fi umbrită de varianta Omicron, aceasta din urmă fiind mult mai contagioasă.

În debutul noului an a apărut și ”Flurona”

Tot în noul an 2022, Israelul a raportat oficial primul caz din lume de ” Flurona”. Aceasta este infectarea simultană cu noul coronavirus şi virusul gripal. Prima infectată este o femeie nevaccinată, care a născut recent.

Profesorul Arnon Vizhnitser, directorul departamentului de ginecologie al spitalului, a spus că femeia a fost testată pozitiv pentru ambele virusuri imediat ce a ajuns la centrul medical şi că medicii au făcut o dublă verificare pentru a confirma cazul.

Ministerul israelian al Sănătăţii a anunțat că studiază acest caz pentru a vedea dacă ar putea provoca boli mai grave.

ADVERTISEMENT
Tags: