Fotbal international

Demba Ba continuă războiul cu Sebastian Colțescu: „I-am pus o întrebare, nici acum n-a răspuns”

17.12.2020 | 17:08
Demba Ba continua razboiul cu Sebastian Coltescu Iam pus o intrebare nici acum na raspuns
ADVERTISEMENT

Demba Ba nu are liniște după ce Sebastian Colțescu l-a identificat cu „ăla negru” pe Pierre Webo la meciul dintre PSG și Bașakșehir. Senegalezul susține că o persoană nu trebuie să fie rasistă pentru a face un comentariu rasist.

După ce a negat că s-ar fi împăcat cu arbitrul român, fotbalistul campioanei Turciei a lansat noi atacuri la adresa „inamicului” pe care și l-a făcut în data de 8 decembrie.

ADVERTISEMENT

Ba a fost cel care a condus revolta jucătorilor lui Okan Buruk, partida de pe Parc des Princes fiind întreruptă și reluată a doua zi, cu altă brigadă de arbitri. „De ce nu spui ‘acest tip alb’, când vorbești despre el (n.r. – arăta spre un coleg)? El e doar acest tip. Atunci de ce când te referi la un tip negru trebuie să zici ‘acest tip negru’?!”, au fost cuvintele cu care senegalezul s-a răstit la Colțescu în acele clipe tensionate .

Războiul dintre Demba Ba și Sebastian Colțescu nu se mai termină: „Îl întreb ‘De ce?’”

Recent, Demba Ba a oferit un interviu pentru TRT World, în care a încercat să explice, la rece, ce crede despre incidentul din capitala Franței.

ADVERTISEMENT

„Am vrut să aflu de ce arbitrul face o asemenea diferență pe terenul de fotbal. De ce? Puteai să-l identifici prin multe alte modalități. E antrenor la Bașakșehir. Nu mă înțelegeți greșit, nu îl atac pe acel arbitru. Îl întreb doar: ‘De ce?’ O întrebare la care nu mi s-a răspuns. El a fost probabil surprins de ce sunt atât de supărat? Și, cumva, îi înțeleg surprinderea.

Pentru că, din păcate, unele cuvinte au devenit normale în mintea, în subconștientul nostru. Și le aruncăm la întâmplare, fără să ne dăm seama că pot afecta, uitând de istoria unei părți a lumii, nerealizând impactul emoțional asupra oamenilor”, a declarat atacantul în vârstă de 35 de ani.

ADVERTISEMENT

Le-am spus colegilor. Eu nu mă mai întorc pe teren. Dar, dacă voi nu simțiți la fel pentru ce s-a întâmplat, puteți continua meciul. În vestiar, unii ziceau că nu mai vor să joace, alții că vor… Cineva a afirmat: ‘Toți sau niciunul!’. Și s-a luat decizia”. – Demba Ba

Demba Ba este unul dintre fotbaliștii cu cele mai impresionante CV-uri din lotul lui Istanbul BB. A jucat la Hoffenheim, West Ham United, Newcastle, Chelsea sau Beșiktaș.

„Nu știi ce înseamnă să fii negru dacă nu ești negru. Nu știi cum ne afectează, după ce am trăit noi în trecut în viețile noastre. Ascult opiniile tuturor. Am crescut diferit, în altă cultură, chiar și negrii, unii au trăit în Europa, alții în Africa. De aceea afirm că trebuie să acceptăm toate opiniile”, a adăugat atacantul lui Bașakșehir.

ADVERTISEMENT

„Suntem în 2020, după tot ce s-a întâmplat, cu mișcarea Black Lives Matter, trebuie să fii atent”

„Problema nu este nu este să numești un antrenor ‘negru’. Eu sunt negru și știu asta. Dacă eu zic despre mine că sunt negru nu sunt rasist. Dar ținem cont și de contextul în care ne aflăm. E important. 

Unu, tu ești arbitru. Doi, ai fi procedat la fel și cu un alb, și cu un asiatic? Suntem în 2020, după tot ce s-a întâmplat, cu mișcarea Black Lives Matter, după tot ce s-a discutat, trebuie să fii atent când ești arbitru. Să te informezi și asupra antrenorilor, pentru că interacționezi cu ei”, a mai afirmat Ba.

În ciuda supărării pe care o are, fotbalistul cu 22 de selecții și patru goluri pentru naționala Senegalului nu îl acuză pe Sebastian Colțescu este rasist, dar nici nu îl disculpă.

„Este arbitrul român rasist? Nu știu. Probabil, nu. Poate fi rasist comentariul unei persoane care nu e rasistă? Da, absolut! Nu a fost cel mai rău lucru care s-a întâmplat pe terenul de fotbal, dar la un moment dat trebuia să spunem stop. Trăim într-o lume în care rasismul a devenit ceva normal. Îți imaginezi? A devenit normal.

În Italia, după ce unii au imitat în tribune sunetele maimuțelor împotriva lui Romelu Lukaku, chiar fanii săi de la Inter Milano au trimis o scrisoare în care susțineau că e normal, facem asta doar pentru a destabiliza jucătorul. În ce lume trăim? Tu zici: ‘Nu, totul e în regulă. E normal’. Mai devreme sau mai târziu, ceea ce am făcut noi acum tot s-ar fi întâmplat. 

E inutil să pui bannere și embleme pe tricouri. Trebuie schimbată educația. Cu o bună educație, devii o persoană cu valori. UEFA are o responsabilitate. De a educa. Astfel, îi faci pe oameni conștienți”, a încheiat Demba Ba.

ADVERTISEMENT