Fotbal international

Demba Ba nu a uitat gestul lui Sebastian Colţescu: ”A recunoscut că a greșit. Este pedeapsa corectă?”

07.05.2021 | 17:37
Demba Ba nu a uitat gestul lui Sebastian Coltescu A recunoscut ca a gresit Este pedeapsa corecta
ADVERTISEMENT

Fostul atacant al campioanei Turciei, Istanbul Bașakșehir, Demba Ba, implicat în incidentul în care Sebastian Colțescu a fost acuzat de staff-ul turcilor de rasism, nu poate trece cu vederea faptul că arbitrul a fost găsit nevinovat de către UEFA.

Între timp fotbalistului i-a fost reziliat contractul cu Bașakșehir, dar senegalezul continuă să atragă atenția asupra unui ”incident” pe care oficialii forului continental, în urma unei ample anchete, nu l-au considerat nici ofensator, nici rasist.

ADVERTISEMENT

Incidentul, aparent, rasist s-a petrecut pe 8 decembrie anul trecut la meciul PSG – Bașakșehir, când l-a indicat cu apelativul ”ăla negru” pe antrenorul secund al formației turce, camerunezul Pierre Webo. A urmat o anchetă la capătul căreia UEFA a decis că Sebastian Colțescu nu poate fi acuzat de rasism, dar l-a obligat pe arbitrul român să participe la un program educațional în condițiile stabilite de forul european.

Demba Ba l-a atacat permanent pe Colțescu

Fostul fotbalist este unul dintre cei mai vocali contestatari ai lui Sebastian Colțescu din decembrie anul trecut și până azi. Senegalezul nu are liniște și continuă să profereze acuzații la adresa lui Colțescu și a oficialilor UEFA care au decis altfel decât și-ar fi dorit fostul atacant al lui Chelsea.

ADVERTISEMENT

”Educarea ar trebui făcută înainte ca arbitrii să înceapă să conducă meciuri peste tot în Europa, în țări diferite, unde sunt limbi diferite, culturi diferite și oameni diferiți. Educarea ar trebui să înceapă dinainte, nu după ce cineva comite o greșeală.

Ce este acceptat în cercul tău de prieteni nu poate fi acceptat în toată lumea. Dar a recunoscut că a comis o mare greșeală. Este pedeaspsa corectă? Nu știu, eu aș fi judecat diferit”, a răbufnit Demba Ba la cinci luni distanță după incident, într-un interviu acordat Sky Sports.

ADVERTISEMENT

UEFA a văzut lucrurile un pic diferit

La capătul unei anchete care a durat aproximativ două luni de zile UEFA nu i-a găsit vinovați de rasism pe Sebastian Colțescu și Octavian Șovre, care au folosit apelativul ”ăla negru”, pentru a-l identifica pe Pierre Webo pe parcursul partidei PSG – Istanbul Bașakșehir.

În decembrie 2020, fotbaliștii celor două echipe au decis să iasă de pe teren și meciul a fost suspendat. Deși au fost acuzați de rasism, cei doi arbitri români au fost considerați nevinovați de UEFA, care a concluzionat că modul în care au folosit cuvântul ”negru” nu este unul care să poată fi considerat rasist.

ADVERTISEMENT

Forul continental a menționat că nu există o conotație rasistă în limba română pentru acest termen. Totuși, Sebastian Colțescu a fost reținut de la delegări până la finalul sezonului în curs.

ADVERTISEMENT