News

“Demisia tăcută”, cel mai recent fenomen de pe piața muncii. De ce îi îngrijorează pe angajatori

"Demisia tăcută" este un trend din ce în ce mai prezent pe piața muncii, iar angajații susțin că înseamnă doar stabilirea unor limite în cât și cum muncesc.
27.08.2022 | 14:02
Demisia tacuta cel mai recent fenomen de pe piata muncii De ce ii ingrijoreaza pe angajatori
Angajații spun că este vorba despre a pune limite pentru cât și cum muncești Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Expresia se răspândește pe rețele profesionale precum LinkedIn, unde unii angajatori și specialiști în resurse umane avertizează împotriva acestei practici, și pe TikTok, unde angajații devin virali explicând de ce aderă la acest trend.

“Demisia tăcută”, cel mai recent fenomen de pe piața muncii

Toată lumea este de acord însă că termenul nu înseamnă că un angajat a demisionat, ci mai degrabă că stabilește limite la locul de muncă și refuză să meargă dincolo de îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

ADVERTISEMENT

Apariția fenomenului de “demisie tăcută” (quiet quitting) nu este o întâmplare, spun experții. Este parțial un produs secundar al pandemiei de Covid-19, când milioane de lucrători și-au pierdut locurile de muncă, pe măsură ce boala a oprit economia.

Deși majoritatea și-au găsit noi locuri de muncă sau au fost reangajați, forța de muncă rămâne mai mică decât înainte de criza de sănătate.

ADVERTISEMENT

Acest lucru pune mai multă presiune pe angajații existenți, cărora li se cere adesea să facă mai mult pentru același salariu.

Nu întâmplător mișcarea vine după așa-numita Mare Demisie, când un număr record de americani au demisionat sau și-au schimbat locul de muncă.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care angajatorii se luptă să recruteze noi angajați, pentru prima dată în ultimii ani angajații au câștigat mai multe atuuri pentru a găsi slujbe mai bine plătite, pentru a cere salarii mai mari și chiar pentru a se sindicaliza pentru a face eforturi pentru condiții de muncă și beneficii mai bune.

O nouă paradigmă?

Într-o oarecare măsură, “demisia tăcută” poate reprezenta o evoluție a Marii Demisii, americanii respingând așteptările angajatorilor că vor dedica cu supunere jobului mai multe ore în fiecare săptămână fără compensații suplimentare.

ADVERTISEMENT

În același timp, productivitatea muncii a fost instabilă de la pandemie, unii economiști sugerând că stresul a afectat producția lucrătorilor.

Totuși, există o oarecare ironie în a numi tendința „demisie” atunci când lucrătorii încă se prezintă la locul de muncă și își fac munca.

„Înseamnă doar că faci treaba care ți se cere în timpul orelor normale de lucru și apoi îți dorești și îți trăiești viața”, a scris un observator pe LinkedIn, relatează CBS News.

„Așadar, am devenit atât de obsedați de muncă și de cultura constrângerii încât acum să-ți faci meseria în mod normal se numește DEMISIE?! Asta este o nebunie.”

Diferențele generaționale

Tendința pare să fie, de asemenea, modelată de schimbările generaționale, generația Z și lucrătorii mileniali punând la îndoială din ce în ce mai mult cultura constrangerii încorporată în America corporativă pe fundalul pandemiei.

Din toate grupele de vârstă, aproximativ 25% dintre lucrători au declarat că fac strict minimul necesar la locul de muncă într-un sondaj din august efectuat de ResumeBuilder.com pe 1.000 de angajați.

Dar aproximativ 30% dintre persoanele între 25 și 34 de ani au spus că fac strict minimul, în comparație cu doar 8% dintre lucrătorii de peste 54 de ani, a constatat studiul.

Între timp, unii conservatori și muncitori mai în vârstă detestă ideea demisiei tăcute, luând-o în derâdere drept lene, auto-indulgență și lipsă de profesionalism.

În ciuda acestor diferențe, experții spun că dezbaterea ar putea aduce în cele din urmă beneficii atât angajaților, cât și angajatorilor, dezvăluind modul în care trebuie să se schimbe comunicarea dintre lucrători și manageri la locul de muncă modern.

Unii oameni spun că demisia tăcută există de ani de zile, declanșată de constrângerile vieții, cum ar fi îngrijirea copiilor sau a părinților în vârstă.

Dezavantaje: promovări și măriri salariale

Desigur, ar putea exista dezavantaje în a adopta trendul demisiei tăcute, spun experții în carieră.

Securitatea locului de muncă ar fi unul dintre ele.

Unii economiști cred că SUA ar putea intra într-o recesiune pe fondul inflației ridicate și a ratelor dobânzilor în creștere. Astfel de scăderi sunt de obicei asociate cu creșterea șomajului, deoarece întreprinderile reduc locurile de muncă pentru a face față încetinirii cererii.

Când șefii se gândesc pe cine să promoveze, s-ar putea să apeleze la angajații care-și depășesc fișa postului, ceea ce înseamnă o vizibilitate scăzută a angajatului și mai puține măriri salariale.

Alți experți avertizează că unele grupuri de angajați care s-au confruntat istoric cu obstacole în avansarea la locul de muncă, cum ar fi persoanele de culoare și femeile, ar trebui să se gândească de două ori înainte de a îmbrățișa ideea de a demisiona tăcut.

Aceștia le recomandă angajaților să discute întâi cu șefii lor despre cum să obțină o promovare sau o mărire de salariu, înainte de demisiona tăcut la locurile de muncă.

ADVERTISEMENT