News

Dosar penal în cazul „dispariției” demisiei procurorului-adjunct DNA, Marius Iacob

05.08.2019 | 13:30
Dosar penal in cazul disparitiei demisiei procuroruluiadjunct DNA Marius Iacob

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a depus o sesizare procurorului general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a cerut efectuarea cercetărilor în cazul cererii de demisie a procurorului-șef adjunct al DNA, Marius Iacob. Ministerul a scris că a început o anchetă internă după ce cererea de demisie a lui Marius Iacob, semnată pe 19 martie 2019, nu a fost trimisă Administrației Prezidențiale pentru ca decretul prezidențial de încetare a mandatului funcțiie să fie emis.

Ancheta în MJ după „dispariția” demisiei adjunctului Marius Iacob

Ministrul Justiției a precizat că în momentul în care Ana Birchall a preluat mandatul interimar în aprilie, situația privind demiterea lui Marius Iacob apărea în evidențele ministerului ca fiind una deja rezolvată. Astfel, alături de sesizarea procurorului general interimar al ICCJ, ministrul justiție a dispus și revocarea directorului Direcției Resurse Umane, sesizarea comisiilor de disciplină, precum și o serie de măsuri pentru îmbunătățirea activității Ministerului Justiției.

Procurorul Marius Iacob a demisionat din functia de procuror-sef adjunct DNA, în luna martie.  Documentul a fost înaintat ministrului Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader iar potrivit procedurii, aceasta trebuia înaintată Secției pentru procurori din CSM, care dă un aviz consultativ.

Ce măsuri a luat Ministrul Justiției, Ana Birchall, în cazul demisiei dispărute a adjunctului DNA, Marius Iacob
Ce măsuri a luat Ministrul Justiției, Ana Birchall, în cazul demisiei dispărute a adjunctului DNA, Marius Iacob *foto: hepta.ro

Ce spune Administrația Prezidențială despre demiterea lui Marius Iacob de la DNA

Administrația Prezidențială susține că mandatul lui Marius Iacob a încetat și că președintele nu trebuie să emită decret: „Emiterea decretului de eliberare din funcție presupune verificarea îndeplinirii condițiilor de legalitate a propunerii, operațiune care nu se realizează instantaneu, iar transmiterea decretului și publicarea acestuia în Monitorul Oficial sunt, de asemenea, operațiuni care implică la rândul lor un interval de timp. Această realitate era cunoscută și de ministrul justiției, care public a declarat că a transmis această propunere tardiv. Precizăm că încetarea de drept a mandatului nu se materializează prin emiterea unui decret de eliberare din funcție”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, trimis g4media.ro.

Tags: