News

Demiterea Guvernului în presa internațională: “USR s-a alăturat partidului naționalist de extremă-dreapta”

Demiterea cabinetului Cîțu a stârnit mai multe reacții în presa internațională, printre care: "USR s-a alăturat extremei-dreapta".
05.10.2021 | 21:00
Demiterea Guvernului in presa internationala USR sa alaturat partidului nationalist de extremadreapta
ADVERTISEMENT

Cabinetul Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, 281 de parlamentari votând pentru ca acesta să fie demis, mult peste necesarul de 234 de voturi.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți că va chema partidele politice la consultări săptămâna viitoare, oferindu-le o perioadă de gândire.

ADVERTISEMENT

Demiterea Guvernului, văzută în presa internațională: “USR s-a alăturat extremei-dreapta”

“Căderea Guvernului lui Cîțu amenință să adâncească criza cu care se confruntă România, una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, în contextul unui val patru devastator de COVID-19 și costurilor la energie în spirală înainte de sezonul de iarnă.

Parlamentarii USR s-au alăturat partidului naționalist de extremă-dreapta, Alianță pentru Unirea Românilor (AUR), pentru a vota în favoarea unei moțiuni de cenzură inițiată de către Partidul Social Democrat.

ADVERTISEMENT

Analiștii spun că PNL ar putea să formeze un nou cabinet minoritar cu suport tacit din partea PSD, partidul care a inițiat moțiunea de cenzură și fără Cîțu ca prim-ministru.

Există posibilitatea ca Iohannis să îl repună pe Cîțu. Dacă parlamentarii nu reușesc să investească noul guvern de două ori în 60 de zile, președintele poate dizolva Parlamentul și să convoace alegeri anticipate, care, potrivit sondajelor de opinie actuale, ar avantaja PSD – cel mai mare partid din Parlament”, a scris Radio Europa Liberă.

ADVERTISEMENT

Alegerile anticipate sunt puțin probabile

“România, una dintre țările sărace ale Uniunii Europene, a fost prinsă într-un impas politic pentru o lună, amenințându-și recuperarea economică din pandemia de coronavius și eforturile de a reduce deficitul.

Numărătoarea finală a arătat că 281 de deputați și senatori au votat pentru demiterea lui Cîțu, care va avea un mandat de interimar până când un nou prim-ministru câștigă încrederea Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Coaliția lui Cîțu a fost dizolvată luna trecută după ce partidul de centru USR, o grupare relativ nouă, și-a retras miniștrii.

Alegerile anticipate sunt puțin probabile, deoarece Parlamentul trebuie să respingă două propuneri consecutive de premier făcute de Iohannis în termen de 60 de zile și partidele de coaliție spun că sunt dispuse să refacă rapid Guvernul, ținând cont de provocările economice.

Cel mai probabil scenariu este o restaurare a coaliției precedente care avea o majoritate de 57%, dar cu un prim-ministru diferit, ținând cont de condiția USR pentru a reintra la guvernare”, notează Reuters.

ADVERTISEMENT