News

Denii Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce semnificaţie are slujba şi la ce oră începe. Live Video

13.04.2020 | 16:42
Denii Lunea Mare din Saptamana Patimilor Ce semnificatie are slujba si la ce ora incepe Live Video
ADVERTISEMENT

În Săptămâna Mare, ultima şi cea mai aspră săptămână a Postului Sfintelor Paşti, se desfășoară Deniile, iar Biserica Ortodoxă a decis programul slujbelor de astăzi, din Lunea Mare.

Posted by Lupu Constantin-Sorin on Monday, April 13, 2020

Program Denie din Lunea Mare în Săptămâna Patimilor. Unde vezi Live Video Deniile în 2020

Deniile se vor desfășura până în Vinerea Mare, iar cea de astăzi, denumită și Lunea Mare, va începe la ora 18:00, așa cum au stabilit mai marii Bisericii Ortodoxe, și va dura până în jurul orei 21:00 şi va fi transmisă live pe siteurile de profil.

ADVERTISEMENT

Conform site-ului crestinortodox.ro, biserica a rânduit ca la sinaxarul zilei de luni din Săptămâna Patimilor să se facă pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob, și a smochinului neroditor.

Denia din Sfânta și Marea Luni va putea fi urmărit de credincioși doar online din cauza măsurilor de protecție instituite de autorități pentru limitarea răspândirii coronaviruslui. Astfel, fiecare parohie în parte va putea transmite slujba pe rețele de socializare.

ADVERTISEMENT

Darul lui Iosif pentru frații săi care l-au trădat

Numele de Iosif înseamnă ”El (Domnul) adaugă”. Acesta a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob și primul al Rahilei. Iosif, vândut de frații săi în Egipt pentru 30 de arginți, este o preînchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.

Haina lui Iosif, muiată în sânge și aratată patriarhului Iacov, simbolizează mantia roșie a Mântuitorul din timpul Patimilor Sale. În relatarea vieții lui Iosif, ni se spune că acesta îi primește pe frații săi, care vin în Egipt după o foamete cumplită în Țara Sfântă, și le oferă hrană fără bani.

ADVERTISEMENT

Foametea din vremea lui Iosif semnifică neputința neamului omenesc de a atinge asemănarea cu Dumnezeu prin propriile puteri. Datorită foamei, își va veni în fire fiul risipitor și va ajunge să se hrăneasc cu vițelul cel gras, chip al lui Hristos.

Smochinul neroditor, chemare la umilință și pocăință

Despre smochinul neroditor, Sfinţii Evanghelişti Matei şi Marcu spun că s-a uscat, pentru că Iisus, pe când venea din Betania spre Ierusalim, a zis: ”De acum înainte, rod din tine nimeni în veac să nu mănânce”, ne spune Sfântul Evanghelist Marcu (11, 14), iar Sfântul Evanghelist Matei redă puţin diferit cuvintele Mântuitorului: ”De acum înainte să nu mai fie rod din tine în veac!” Şi smochinul s-a uscat îndată (Matei 21, 19).

ADVERTISEMENT

S-a spus că Hristos Domnul a făcut această minune asupra smochinului ca să ne cheme la umilinţă şi pocăinţă, la părăsirea păcatelor, simbolizate de frunzele frumoase, dar nerodi­toare, şi la cultivarea virtuţilor, întrucât fiecare suflet lipsit de roadă duhovnicească este un smochin neroditor.

Deniile din Săptămâna Mare sunt slujbele ținute până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului și au ca scop să adunăm lumina în suflet pentru a ne bucura de Lumina Sfântă cea mare și deplină a Paștelui.

În Săptămâna Mare, cunoscută și săptămâna patimilor, există o serie de greșeli pe care foarte mulți credincioși le fac. Cu bună știință sau nu, în popor există o serie de lucruri pe care foarte mulți oameni le fac, deși ele sunt interzise de regulile creștine.

ADVERTISEMENT