Sport

Denisa Dedu, eroina CSM-ului în Danemarca! Eleva care a jonglat cu sportul și școala la începuturile carierei: “Lipseam și câte două-trei săptămâni de la ore”

07.10.2019 | 18:44
Denisa Dedu eroina CSMului in Danemarca Eleva care a jonglat cu sportul si scoala la inceputurile carierei Lipseam si cate douatrei saptamani de la ore
ADVERTISEMENT

Denisa Dedu a fost eroina lui CSM București în prima etapă din EHF Champions League. “Tigroaicele” s-au impus în deplasarea de la Esbjerg cu 24-22, după ce Dedu  a închis poarta echipei noastre. Portărița echipei bucureștene este unul dintre “copii teribili” ai handbalului românesc. Denisa Dedu a început handbalul târziu, la doar 13 ani, însă patru ani mai târziu era la Campionatul Mondial. 

Denisa Dedu, eroina CSM-ului în Danemarca! A debutat în Liga Națională la trei ani după ce a început handbalul

Ajunsă la 25 de ani, Dedu este o certitudine. Handbalista este una dintre jucătoarele de bază ale echipei naționale, acolo unde apără alături de Yulia Dumanska. Din acest sezon, Denisa Dedu se luptă și pentru titlul în EHF Champions League după ce a semnat cu CSM București, una dintre forțele continentului. Adusă de la Siofok în vară, Dedu speră să câștige și Liga Campionilor după ce în vară a câștigat Cupa EHF.

ADVERTISEMENT

Povestea Denisei Dedu începe la vârsta de 13 ani. Absolventa unui liceu de informatică, Denisa s-a apucat târziu de handbal. A început ca inter, abia apoi a intrat în poartă, post pe care s-a consacrat ulterior. Progresul Denisei a fost unul uluitor. La doar la trei ani după ce a început handbalul, Denisa Dedu a debutat în Liga Națională. Mariana Tîrcă a avut încredere și a pus-o în poarta Coronei Brașov, în ciuda vârstei fragede.

Denisa Dedu, eroina CSM-ului în Danemarca! Eleva care a jonglat cu sportul și școala la începuturile carierei Lipseam și câte două-trei săptămâni de la ore (4)
Denisa Dedu, eroina CSM-ului în Danemarca! Eleva care a jonglat cu sportul și școala la începuturile carierei Lipseam și câte două-trei săptămâni de la ore (sursă foto: libertatea.ro)

Cea mai tânără handbalistă a României de la un turneu final: “Eram mai mică, nu știam cu ce se mănâncă”

Un an mai târziu, Dedu a spus: ”Chiar le mulţumesc antrenorilor Mariana Tîrcă şi Dumitru Berbece că au crezut în mine şi mi-au dat şansa de a apăra în Liga Naţională la o vîrstă atît de fragedă. Cu siguranţă mai am multe de învăţat de la ei“

ADVERTISEMENT

Anul 2011 a fost și anul în care Denisa Dedu a debutat la prima reprezentativă a României. Avea 17 ani și trei luni, fiind cea mai tânără handbalistă din prima reprezentativă care participa la un turneu final, Campionatul Mondial din Brazilia. Chiar dacă nu a jucat foarte mult, experiența de la Mondiale a ajutat-o: “Atunci am avut mai multe emoții. Eram mai mică, nu știam exact cu ce se mănâncă sportul de înaltă performanță”, a spus Dedu pentru lead.ro.

Denisa Dedu, eroina CSM-ului în Danemarca! Eleva care a jonglat cu sportul și școala la începuturile carierei: "Lipseam și câte două-trei săptămâni de la ore"
Denisa Dedu, eroina CSM-ului în Danemarca! Eleva care a jonglat cu sportul și școala la începuturile carierei: “Lipseam și câte două-trei săptămâni de la ore” FOTO: Denisa Dedu in meciul de handbal feminin dintre selectionatele Norvegiei si Romania, contand pentru Grupa D a Campionatului European, disputat la Brest, Franta

Handbal și școală în același timp: “Încercam să mă împart peste tot, cât puteam mai bine”

Chiar dacă juca handbal de performanță, Denisa Dedu și-a făcut studiile și a trebuit să jongleze cu sportul și cu școala în același timp, ea fiind elevă la liceul de informatică “Grigore Moisil”: „Încercam să mă împart peste tot, cât puteam mai bine, dar lipseam și câte două-trei săptămâni de la școală.” După ce a luat BAC-ul, a făcut și Facultatatea de Marketing, însă a spus că deocamdată încearcă să se bucure de handbal.

ADVERTISEMENT

În carieră a evoluat la doar trei echipei: Corona Brașov (între 2010 și 2017), Siofok (2017-2019) și CSM București, începând cu acest sezon. Primul trofeu european la nivel de club a venit în acest an, Dedu având o contribuție decisivă la câștigarea Cupei EHF alături de Siofok. La echipa națională, Denisa Dedu a contribuit la ce mai bună clasare la un Euro din 2010 încoace, locul 4 la CE din Franța, la finalul anului trecut.

Din acest sezon, Denisa Dedu a început o nouă aventură, alături de CFR București, club alături de care speră să câștige EHF Champions League. Va fi un an important și pe plan internațional. Dedu vrea o medalie alături de echipa națională și în decembrie la Campionatul Mondial de Handbal din Japonia obiectivul este obținerea biletelor de Olimpiadă.

ADVERTISEMENT
Denisa Dedu, eroina CSM-ului în Danemarca! Eleva care a jonglat cu sportul și școala la începuturile carierei: "Lipseam și câte două-trei săptămâni de la ore"
Denisa Dedu, eroina CSM-ului în Danemarca! Eleva care a jonglat cu sportul și școala la începuturile carierei: “Lipseam și câte două-trei săptămâni de la ore” FOTO: Denisa Dedu se bucura in meciul de handbal feminin dintre CS Minaur Baia Mare si CSM Bucuresti, in cadrul Ligii Florilor, desfasurat in Sala Lascar Pana din Baia Mare
  • 25 de ani are Denisa Dedu
  • 16 mingi a apărat Dedu în meciul cu Esbjerg, procentaj 42%