News

Deplasările după ora 22, interzise. De azi, românii vor fi închiși în case cu o oră mai devreme

14.03.2021 | 14:32
Deplasarile dupa ora 22 interzise De azi romanii vor fi inchisi in case cu o ora mai devreme
ADVERTISEMENT

Starea de alertă pe teritoriul național este prelungită cu încă 30 de zile, începând de astăzi, potrivit Hotărârii adoptate miercuri de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Principala restricție nou introdusă se referă la prelungirea intervalului în care românii vor trebui să rămână închiși în case pe durata nopții.

ADVERTISEMENT

De astăzi, sunt interzise deplasările strict necesare în afara domiciliului după ora 22.00. Până acum, restricția intra în vigoare după ora 23 și era menținută până la ora 05.00.

Deplasările după ora 22, doar cu declarație pe proprie răspundere

Se propune menținerea interdicției de circulație în toate localitățile, pentru toate persoanele, în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00-05.00, cu următoarele excepții motivate de:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie”, se arată în Anexa la Hotărârea CNSU 16/2021.

ADVERTISEMENT

La verificarea motivului deplasării în interes profesional în intervalul ora menționat, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere. în funcție de scopul deplasării.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

ADVERTISEMENT

Hotărârea menține în vigoare restricțiile valabile până acum, dar mai sunt introduse și altele noi. De exemplu, este limitat la 70% gradul de ocupare a spațiile de cazare într-o serie de stațiuni în care se practică sporturi de iarnă:

1. Azuga, Bușteni și Sinaia din județul Prahova;
2. Băile Tușnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi din județul
Harghita;
3. Borșa și Cavnic din județul Maramureș;
4. Poiana Brașov, Predeal și Bran din județul Brașov;
5. Sovata din județul Mureș;
6. Vatra Dornei din județul Suceava;
7. Voineasa din județul Vâlcea;
8. Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din județul CarașSeverin;
9. Arieșeni din județul Alba;
10. Durău din județul Neamț;
11. Novaci-Rânca din județul Gorj;
12. Păltiniș din județul Sibiu;
13. Stâna de Vale din județul Bihor;
14. Straja din județul Hunedoara.

ADVERTISEMENT

O altă măsură vizează gestionarea cazurilor infectare cu coronavirus apărute în căminele de elevi sau studențești. La apariția a trei cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive, în spațiile destinate cazării elevilor sau studenților va fi instituită măsura închiderii clădirii pentru o perioadă de 14 zile.

Pentru elevii/studenții care nu au posibilitatea deplasării la domiciliu sau o altă locație se asigură, de către unitatea de învățământ responsabilă, cazarea în condiții de carantină, precum și măsurile necesare pentru sprijinirea asigurării necesităților de bază”, se mai arată în documentul citat.

ADVERTISEMENT