Life

Depozitezi corect puiul, ouăle și orezul gătit în frigider? Mulți greșesc fără să-și dea seama! Cât timp poți să le ții la rece, de fapt

Care este cel mai corect mod de a păstra carnea de pui, orezul și ouăle deja gătite în frigider? Din dorința de a nu risipi mâncarea, mulți fac această greșeală.
23.02.2025 | 10:33
Depozitezi corect puiul ouale si orezul gatit in frigider Multi gresesc fara sasi dea seama Cat timp poti sa le tii la rece de fapt
Cât timp poți să ții puiul gătit în frigider. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tu știi care e cel mai sigur mod de a păstra carnea de pui, orezul și ouăle gătite în frigider? Mulți încearcă să salveze mâncarea, dar, fără atenție la aceste detalii, riscul de îmbolnăvire crește.

Cum și cât se păstrează puiul gătit în frigidere

Uneori, gătim mai mult decât avem nevoie, iar din dorința de a evita risipa alimentară, păstrăm resturile în frigider, cu gândul că le vom consuma mai târziu. Problema este că nu orice aliment poate fi pus la rece la întâmplare.

ADVERTISEMENT

Unele sunt mai sensibile și necesită condiții speciale pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare. Drept dovadă, una dintre cele mai frecvente întrebări căutate pe internet este: „Cât timp poate fi păstrat puiul gătit în frigider?”.

Salah Sun, specialist în biotehnologie alimentară la Beko, explică faptul că puiul trebuie depozitat cu atenție sporită. „Când este păstrat corespunzător în frigider, sub 5 grade Celsius, puiul gătit va rămâne proaspăt până la trei zile”.

ADVERTISEMENT

Pentru mai multă siguranță, experta recomandă folosirea unor etichete cu data la care a fost gătit și păstrat puiul. În plus, susține că pentru a menține puiul gătit cât mai proaspăt, este bine să fie pus în frigider în recipiente de sticlă etanșe, în două ore de când a fost preparat.

„Recipientele din sticlă sunt o alegere excelentă pentru depozitarea alimentelor, deoarece nu rețin mirosuri și nu se pătează. Datorită stabilității lor termice, protejează mâncarea de fluctuațiile de temperatură atunci când deschizi frigiderul, oferind un plus de siguranță alimentară”, a spus Salah Sun, conform mirror.co.uk.

ADVERTISEMENT

Cum se păstrează orezul și oul în frigider

Pentru a păstra orezul fiert și ouăle în siguranță, trebuie respectate câteva reguli importante. Orezul gătit ar trebui răcit rapid și pus la frigider cât mai curând. Iar ideal ar fi să fie consumat în decurs de 24 de ore, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ouăle se păstrează cel mai bine în ambalajul original și trebuie consumate înainte de data limită, astfel încât să rămână proaspete și sigure pentru consum.