Tu știi care e cel mai sigur mod de a păstra carnea de pui, orezul și ouăle gătite în frigider? Mulți încearcă să salveze mâncarea, dar, fără atenție la aceste detalii, riscul de îmbolnăvire crește.
Uneori, gătim mai mult decât avem nevoie, iar din dorința de a evita risipa alimentară, păstrăm resturile în frigider, cu gândul că le vom consuma mai târziu. Problema este că nu orice aliment poate fi pus la rece la întâmplare.
Unele sunt mai sensibile și necesită condiții speciale pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare. Drept dovadă, una dintre cele mai frecvente întrebări căutate pe internet este: „Cât timp poate fi păstrat puiul gătit în frigider?”.
Salah Sun, specialist în biotehnologie alimentară la Beko, explică faptul că puiul trebuie depozitat cu atenție sporită. „Când este păstrat corespunzător în frigider, sub 5 grade Celsius, puiul gătit va rămâne proaspăt până la trei zile”.
Pentru mai multă siguranță, experta recomandă folosirea unor etichete cu data la care a fost gătit și păstrat puiul. În plus, susține că pentru a menține puiul gătit cât mai proaspăt, este bine să fie pus în frigider în recipiente de sticlă etanșe, în două ore de când a fost preparat.
„Recipientele din sticlă sunt o alegere excelentă pentru depozitarea alimentelor, deoarece nu rețin mirosuri și nu se pătează. Datorită stabilității lor termice, protejează mâncarea de fluctuațiile de temperatură atunci când deschizi frigiderul, oferind un plus de siguranță alimentară”, a spus Salah Sun, conform mirror.co.uk.
Pentru a păstra orezul fiert și ouăle în siguranță, trebuie respectate câteva reguli importante. Orezul gătit ar trebui răcit rapid și pus la frigider cât mai curând. Iar ideal ar fi să fie consumat în decurs de 24 de ore, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
De asemenea, ouăle se păstrează cel mai bine în ambalajul original și trebuie consumate înainte de data limită, astfel încât să rămână proaspete și sigure pentru consum.