News

Deputații care nu poarta mască, sancționați. Propunere oficială USR PLUS

15.04.2021 | 07:19
Deputații care nu poarta mască, sancționați. Propunere oficială USR PLUS
Deputații care nu poarta mască, sancționați. Propunere oficială USR PLUS. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

USR PLUS, prin vocea Cristinei Prună, vicepreședintele Camerei Deputaților, a propus ca deputații care nu poartă mască la ședințele instituției să fie sancționați.

Vicepreşedintele Camerei a propus Biroului permanent aplicarea unor amenzi pentru aleșii care nu poartă mască la lucrările plenului sau o poartă necorespunzător.

ADVERTISEMENT

Conform acesteia, legea prevede amenzi între 500 şi 2.500 lei pentru nepurtarea măştii de protecţie. După propunerea înaintată, Biroul permanent a decis, miercuri, să mai existe o discuţie într-o şedinţă viitoare a Comitetului liderilor de grup şi a fost subliniat faptul că, cine are probleme de sănătate şi nu poate purta mască, are posibilitatea de a lucra şi online, de la domiciliu.

Propunere USR PLUS: Deputații care nu poarta mască vor fi sancționați

De la începutul sesiunii parlamentare, în Parlament au fost nenumărate scandaluri pe tema nepurtării măștii de protecție. Mai mulți aleși de la AUR și PSD au fost surprinși fără acest echipament de protecție, în ciuda prevederilor legii din pandemie.

ADVERTISEMENT

”Mai mulţi colegi deputaţi au participat în mod repetat la şedinţele plenului Camerei Deputaţilor, fără a purta mască sau purtând-o neconform, iar presa a difuzat multiple astfel de cazuri.

Conform art. 65 lit. h) şi art. 66 lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii şi pentru limitarea efectelor de risc produs asupra sănătăţii persoanelor» se sancţionează cu amendă între 500 lei şi 2.500 lei.

Vă rugăm să întreprindeţi toate măsurile legale şi regulamentare în vederea sancţionării deputaţilor care nu respectă obligaţia de a purta de a purta masca în timpul şedinţelor plenului Camerei Deputaţilor”, a spus Prună, conform Știripesurse.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu deputații exceptați de la purtarea măștii

Cristina Prună mai amintește că, potrivit legii, ”unica excepţie legală privitoare la nepurtarea măştii în plenul Camerei Deputaţilor este aceea în care deputatul deţine o adeverinţă medicală eliberată de medicul de medicina muncii din cadrul Parlamentului, de unde reiese că persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenerare”.

Aceasta mai subliniază că în lipsa prezentării actului medical menţionat mai sus, eliberat de medicul de medicina muncii din cadrul Parlamentului, deputatul care nu poartă mască în plen săvârşeşte contravenţia menţionată în preambul şi i se poate aplica o amendă între 500 lei şi 2.500 lei.

”Solicit respectuos Biroului permanent să dispună serviciilor competente din Camera Deputaţilor să ia măsuri prin care:

ADVERTISEMENT
  • Să solicite fiecărui deputat care nu poartă mască sau o poartă neconform un act medical eliberat de mediul de medicina muncii, din care să rezulte că suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • În lipsa prezentării actului medical, să interzică accesul în şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi să sesizeze de urgenţă organele competente să constate şi să sancţioneze contravenţia săvârşită de colegul deputat.

Subliniez că, în primul rând parlamentarii, care fac parte din autoritatea legiuitoare, sunt primii care trebuie să respecte dispoziţiile legale pe care ei înşişi le dictează, fiind astfel un exemplu şi pentru societate”, arată Cristina Prună în cererea transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor”, mai spune deputatul USR.

Numai în această săptămnă, plenul Camerei a fost întrerupt mai multe minute şi la schimb de replici între preşedintele de şedinţă Cristina Prună şi trei deputaţi ai PSD şi AUR.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri