News

Deputații îi cheamă pe fumători la raport! Ce se întâmplă cu țigaretele electronice

Deputații îi cheamă pe fumători la raport! Concret, discutăm despre o propunere legislativă care vizează interzicerea utilizării dispozitivelor electronice de tip „ţigaretă electronică”.
19.05.2021 | 07:00
Deputatii ii cheama pe fumatori la raport Ce se intampla cu tigaretele electronice
ADVERTISEMENT

Dacă parlamentarii se pun de acord atunci acestea nu vor mai putea fi folosite în spaţiile publice închise şi în spaţiile închise de la locul de muncă.

De asemenea, deputații trebuie să-și dea cu părerea și despre dispozitivele ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului.

ADVERTISEMENT

Deputații îi cheamă pe fumători la apel!

Vă readucem aminte că doi senatori USR, Cristian Ghica și George Dircă, au inițiat propunerea încă din mandatul precedent. Lor li s-a alăturat și independentul Oana Bîzgan Gayral.

Cei trei n-au avut însă prea mult succes de-a lungul timpului și n-au reușit să convingă prea multă lume de utilitatea unei asemenea legi.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

Punctul de vedere al Guvernului a fost unul ferm. În ciuda numărului mare de fumători din țară, Executivul nu a susținut doleanța senatorilor.

Interesant este și că Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă în şedinţa din 10 octombrie 2018.

ADVERTISEMENT

De ce interzicerea țigaretelor electronice în spațiile închise a primit avize negative

A urmat însă un aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, dar și două negative de la  Comisia pentru industrii şi servicii și Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

În urma finalizării dezbaterilor, membrii Comisiei pentru sănătate şi familie au hotărât și ei, cu majoritate de voturi respingerea propunerii legislative.

ADVERTISEMENT

Aceștia au motivat spunând că nu există nicio dovadă ştiinţifică care să argumenteze că există un efect similar al fumatului pasiv în cazul utilizării ţigărilor electronice şi ale produselor de tutun încălzit.

Sursa foto – facebook

„În studii privind calitatea aerului se arată că doar nicotina, glicerina şi acetaldehida au putut fi măsurate în aer în concentraţii mult reduse comparativ cu limitele impuse de reglementatorii în domeniu din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii”, au spus deputații.

Un alt deputat USR, Emanuel Ungureanu a transmis imediat după ce avizele negative au început să curgă gârlă că dispozitivele de încălzit tutunul sunt la fel de dăunătoare sănătății ca țigările și votul a fost influentat de un lobby puternic din partea industriei tutunului.

Ce spune legea despre fumatul în interior

Vă readucem aminte și că potrivit legii în vigoare prin fumat se înţelege inhalarea fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete.

Sursa foto – facebook

O definiţie din care reiese că este ilegal să aprindem o ţigară la birou sau în restaurant, în schimb este permisă utilizarea dispozitivelor care încălzesc tutunul, ele nefiind cuprinse în definiţia fumatului.

De asemenea, legea actuală interzice fumatul în spaţiile închise de la locul de muncă. Angajaţii nu pot fuma în interior, dar își pot aprinde fără nici cea mai mică problemă o ţigară în curte, sau pe balcon.

ADVERTISEMENT
Tags: