News

Deputații, obligați să-și publice biografia și studiile, la iniţiativa FANATIK. Afișarea CV-urilor nu va mai fi opțională

Camera Deputaților a impus obligativitatea publicării pe site a CV-ului deputaților, după ce s-a constatat că mulți dintre ei nu au făcut acest lucru la începutul legislaturii.
23.06.2021 | 19:14
Deputatii obligati sasi publice biografia si studiile la initiativa FANATIK Afisarea CVurilor nu va mai fi optionala
Deputatul Ovidiu Ganț le impune colegilor să nu-și mai țină CV-urile „la secret”/ Fotomontaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O mare parte dintre parlamentari nu au nici în momentul de față publicate CV-urile pe site-ul Camerei din care fac parte. Problema a fost semnalată de către FANATIK în luna martie, motiv pentru care chestiunea a fost ridicată de către deputatul Ovidiu Ganț în Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Nici după ce liderilor de grup li s-a cerut să-i pună pe deputați să-și dea publicității studiile și experiența profesională, problema nu a fost rezolvată în totalitate astfel că Ganț, împreună cu liderul grupurilor minorităților, Varujan Pambuccian, au inițiat o hotărâre prin care publicarea CV-ului devine obligatorie pentru deputați.

ADVERTISEMENT

Hotărârea a fost adoptată marți de plenul Camerei, însă la Senat situația rămâne încă nerezolvată deoarece în Regulamentul acestei Camerei publicarea CV-ului este în continuare opțională.

„Partidele să propună oameni integri și competenți”

Proiectul de hotărâre inițiat de către Ovidiu Ganț, reprezenantul minorității germane, și Varujan Pambuccian a primit un raport favorabil în Comisia de Regulament a Camerei Deputaților, iar plenul l-a aprobat cu 289 de voturi favorabile. Raportul sugerează partidelor să publice pe viitor CV-urile candidaților încă dinainte de alegeri.

ADVERTISEMENT

Responsabilitatea politică obligă partidele să propună societății să fie reprezentată de oameni politici integri și competenți, ce pot face dovada expertizei care îi recomandă pentru funcția respectivă. În cazul alegerilor parlamentare, dacă partidele ar solicita CV-ul fiecărui candidat și l-ar face public, s-ar constata mai ușor dacă are pregătirea necesară activității parlamentare de legiferare și s-ar putea face o selecție a candidaților ce vor fi reprezentanți ai poporului. Toate meseriile, ocupațiile și locurile de muncă sunt respectabile și este de dorit să se cunoască ce au făcut candidații aleși, pentru a înțelege pe ce se bazează ascensiunea politicianului respectiv și de ce merită să reprezinte sau să conducă națiunea”, se arată în raport.

În cadrul dezbaterilor din plen, un alt membru al grupului minorităților naționale, Andi Grosaru, reprezentant al comunității italiene, a ridicat dubii asupra oportunității acestei obligativități. „Unii colegi au mai multe mandate în Parlamentul României, procedura se aplică. Nu văd diferența între ce facem de mai bine de 20 de ani și ce se propune tocmai acum”, a spus Grosaru.

ADVERTISEMENT

Răspunsul i l-a dat Varujan Pambuccian, care a arătat că mulți deputați nu și-au dat publicității biografiile. „Reiterez faptul că, în Regulament, așa cum este astăzi, nu există obligația aceasta. Este menționată ca o chestiune care poate fi făcută, fără a fi obligatorie. Foarte mulți colegi nu și-au publicat CV-ul pentru că nu era obligatoriu”, a spus Pambuccian.

Publicarea CV-urilor nu s-a făcut de bunăvoie

În luna martie, FANATIK a semnalat lipsa CV-urilor în cazul a zeci de parlamentari, în majoritatea lor deputați. Ovidiu Ganț, secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaților, preciza că nu este o situație normală, chiar dacă publicarea nu este obligatorie.

ADVERTISEMENT

Eu cred că orice deputat ar trebui să facă cunoscută viața lui. Chiar o să ridic problema asta în Biroul Permanent pentru că publicarea CV-ului este un gest normal de transparență (…) S-ar putea să fie în legătură cu faptul că nu au școli unii dintre ei, a mai apărut și problema cu doctoratele care uneori nu au fost luate cum trebuie”, a comentat Ganț referindu-se la motivele pentru care noii săi colegi din Cameră se feresc să-și publice biografiile.

Ulterior acestei declarații, Ovidiu Ganț a inițiat o discuție în Biroul Permanent. Președintele Camerei, Ludovic Orban, a cerut un tabel cu cei care nu și-au publicat CV-urile, însă chiar și el se afla în această situație. Ce-i drept, la câteva zile și-a publicat CV-ul. Tot în acea perioadă, liderilor de grup li s-a cerut să le atragă atenția deputaților să publice biografiile ca un get firesc de transparență. Mulți dintre ei s-au conformat, însă și acum sunt mulți care au refuzat să o facă.

Pe viitor, fiecare deputat va trebui să prezinte și un CV atunci când își depune declarația de avere pe site. La Senat însă, nu există o asemenea prevedere. De exemplu, chiar liderul de grup al PNL, Virgil Guran, a lăsat goală rubrica „Biografie” din fișa sa de senator.

ADVERTISEMENT