News

Deputații, vot final pentru ca Guvernul să emită ordonanţe și în vacanţa parlamentară. Actul normativ, trimis către promulgare

Proiectul de lege care prevede emiterea ordonanţelor simple și pe perioada vacanţei parlamentare, de către Guvern, a fost adoptat, marți, de către deputați. Actul normativ urmează a fi promulgat.
21.12.2021 | 15:00
Deputatii vot final pentru ca Guvernul sa emita ordonante si in vacanta parlamentara Actul normativ trimis catre promulgare
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a fost for decizional în adoptarea proiectului de lege. Astfel, în luna ianuarie, Executivul ar putea emite ordonanțe simple, dacă legea va fi promulgată și de către președintele Klaus Iohannis.

Concret, Guvernul va putea adopta ordonanţe care nu țin de legi organice, în domenii precum: finanţe,  economie, cercetare, inovare, sănătate, digitalizare.

ADVERTISEMENT

Cum a fost votat proiectul de lege

Proiectul care a fost adoptat, decizional, de către membrii Camerei Deputaților prevede și  ”modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică şi completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile şi modificarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie”, este menționat în proiectul de lege.

Mai exact, proiectul a trecut și de Camera Deputaților cu 127 voturi ”pentru” 0 ”contra” și 1 ”abținere”. În urmă cu aproape o săptămână legea a fost votată și de Senat cu 75 de voturi ”pentru”, 24 de ”abțineri ” și 13 ”contra”.

ADVERTISEMENT

Diana Șoșoacă a criticat proiectul

Înainte de votul final al Senatului, Diana Șoșoacă a adus critici proiectului. Senatoarea independentă nu vede cu ochi buni faptul că Guvernul ar putea emite legi în locul Parlamentului.

”De asta vreţi să abilitaţi acum Guvernul, să emită legi în locul Parlamentului României, că dacă există o urgenţă cred că putem să venim din vacanţă cu toţii sau avem tablete”, a declarat Diana  Şoşoacă.

ADVERTISEMENT

Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a explicat că formațiunea sa politică s-a abținut de la vot deoarece acest ”act” nu trebuie să fie un ”cec în alb” pentru Guvern.

”Sunt două elemente foarte clare care nu ne-au mulţumit. Unul este faptul că s-a venit cu generalităţi, o să avem o groază de domenii fără precizări clare unde se vrea exact să se intervină.

ADVERTISEMENT

Guvernul ar trebuie să ştie ce are de gând să facă în perioada aceea de o lună. Şi al doilea element şi mai important este indiferenţa Guvernului faţă de dezbaterea parlamentară.

Faptul că în multe dintre comisiile specializate pe domenii unde se cere abilitare, Guvernul nici măcar nu a catadicsit să trimită pe cineva.

Au trimis reprezentanţi de la alte ministere, este o dovadă de lipsă de interes care trebuie sancţionată, drept pentru care USR se va abţine de la vot”, a declarat și liderul senatorilor USR, Radu Mihail.

ADVERTISEMENT