Derapaj grosolan la adresa românilor, într-un magazin din Londra: „Hoți de magazine”. Reacția MAE

Bogdan Solomon   
în HotNews
23/11/2020, 17:23
Derapaj grosolan la adresa românilor, într-un magazin din Londra: „Hoți de magazine”. Reacția MAE
Mesajul în limba română a fost afișat în toate unitățile lanțului de magazine. Sursa foto: Facebook

Avertisment pentru hoţii din magazine. Hoţii din magazine prinşi vor fi urmăriţi penal”. Acesta este mesajul în limba română afișat recent într-un hypermarket pentru conaționalii stabiliți în Londra.

De asemenea, oamenii sunt înștiințați că ofițeri de poliție îmbrăcați în civil vor acționa în zona respectivă pentru a-i împiedica pe cetățeni să comită de astfel de infracțiuni. Revoltată de întreaga situație, arhitecta Iolanda Costide a transmis o scrisoare de protest conducerii magazinului.

De asemenea, în comunicatul de presă transmis luni, 23 noiembrie, Ministerul Afacerilor Externe își exprimă dezacordul față de anunțul cu caracter discriminatoriu și solicită înlăturarea imediată, însoțită de clarificarea circumstanţelor şi a motivelor care au stat la baza utilizării lui.

Cetățenii români, catalogați drept „hoți de magazine” într-un hypermarket din Londra

Nu este demn ca un lanț care se prezintă ca progresist în serviciul oamenilor, cum ar fi Tesco, să permită profilarea etnică în magazinele sale.

Vă rog, cu amabilitate, să îndepărtați astfel de afișe din magazinele dumneavoastră. În caz contrar, vom atrage atenția Comisiei pentru egalitate și drepturile omului asupra practicilor dumneavoastră”, se arată în scrisoarea de protest transmisă conducerii hypermarketului de Iolanda Costide, arhitect român stabilit în Marea Britanie.

Reacția MAE: „Acest tip de mesaje discriminatorii nu reflectă imaginea reală a comunității române din Marea Britanie”

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă mesajul și solicită înlăturarea sa de urgență, precum și clarificarea motivelor și circumstanțelor care au stat la baza utilizării acestor materiale. „Ambasada României la Londra urmăreşte cu deosebită atenţie acest subiect şi va întreprinde toate demersurile legale pentru a asigura cetăţenilor români din Marea Britanie garantarea drepturilor în calitate de cetăţeni UE şi aplicarea unui tratament non-discriminatoriu”, se arată în comunicat.

Cu referire la informațiile apărute în spațiul public privind mesajul afișat în incinta unei filiale a unui cunoscut lanț de magazine alimentare din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-a autosesizat și a întreprins, în regim de urgență, demersuri atât pe lângă conducerea companiei, cât și pe lângă autoritățile centrale și locale, inclusiv la nivelul ministerului de externe britanic (Foreign, Commonwealth and Development Office), pentru a exprima surprinderea și dezacordul părții române față de apariția mesajului respectiv, ce are un puternic caracter discriminatoriu.

MAE dezaprobă acest tip de mesaje discriminatorii care nu reflectă imaginea reală a comunității române din Marea Britanie, bine integrată și care aduce o contribuție reală la dezvoltarea societății și economiei britanice.

Totodată, MAE informează că, în scrisoarea adresată conducerii companiei și poliției locale, reprezentanții ambasadei au solicitat înlăturarea imediată a materialelor cu caracter discriminatoriu, precum și clarificarea circumstanțelor și a motivelor care au stat la baza utilizării acestora”, anunță MAE.

Închide ×