Descentralizarea lui Dragnea bagă zîzanie între PSD şi PNL

Proiectul iniţiat de vicepremier l-a nemulţumit pe ministrul de Interne, Radu Stroe. Surse EVZ spun că PNL nu va renunţa la prerogativele miniştrilor săi în favoarea şefilor de Consilii...
02.10.2013 | 08:27
Descentralizarea lui Dragnea baga zizanie intre PSD si PNL
ADVERTISEMENT

Proiectul iniţiat de vicepremier l-a nemulţumit pe ministrul de Interne, Radu Stroe. Surse EVZ spun că PNL nu va renunţa la prerogativele miniştrilor săi în favoarea şefilor de Consilii Judeţene.
Proiectul de descentralizare iniţiat de vicepremierul Liviu Dragnea a provocat proteste din partea ministrului de Interne, Radu Stroe. Liberalul a fost nemulţumit de perspectiva de a ceda către şefii de Consilii Judeţene controlul poliţiei rutiere sau de a spori competenţele poliţiei locale. “Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla într-o situaţie ca asta (de urgenţă – n.r.), cînd avem morţi, răniţi şi şapte centre de comandă. (…) Avem 200 de oraşe. Ce facem, împărţim poliţia în 200-300?” a mai comentat ministrul.

Netulburat, Liviu Dragnea i-a replicat: “Eu şi domnul premier Ponta vrem asta şi este normal. Am văzut ce a spus domnul ministru de Interne. Este opinia lui”. Vicepremierul a admis că proiectul nu a fost discutat în USL, dar asta, spune el, pentru că nu a fost finalizat.
Surse din Ministerul Educaţiei spun că acolo proiectul – care prevede cedarea către CJ-uri a inspectoratelor şcolare, a palatelor copiilor sau a cluburilor sportive şcolare – nu a fost luat în serios. “Nu l-a anunţat nimeni pe Ponta, darămite pe Pricopie”, spun aceleaşi surse. În schimb, ministrul Agriculturii, conservatorul Daniel Constantin, spune că transferul direcţiilor judeţene pentru agricultură în subordinea CJ-urilor este o propunere asumată de coaliţia de guvernare şi face parte din procesul de descentralizare.

ADVERTISEMENT

Război între centru şi teritoriu
Intenţionat sau nu, Dragnea a creat, prin proiectul său, un adevărat război între centru şi teritoriu, uneori chiar şi în cadrul aceluiaşi partid. Astfel, potrivit surselor EVZ, liberalii nu vor ceda direcţiile şi agenţiile din ministerele pe care le deţin.
În teritoriu, fericiţii beneficiari sînt mai degrabă de acord. Astfel, preşedintele CJ Ilfov, liberalul Marian Petrache, ar fi de acord, ca porturile şi aeroporturile mici să treacă în subordinea autorităţilor locale, dar nu ar fi de acord ca Portul Constanţa să meargă la Primăria sau Consiliul Judeţean. “Sînt de acord cu Liviu Dragnea care zice că nu putem să amînăm la nesfîrşit regionalizarea, dar nu cred că dacă ne bagă sula-n coaste rezolvăm problema”, a completat Petrache, pentru EVZ. Liberalul Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, este de acord cu descentralizarea propusă de Dragnea, dar crede că autorităţilor locale trebuie să li se dea şi fondurile necesare.

Şefii CJ au trecut la fapte
Liderii locali nu mai aşteaptă negocierile din USL. O parte dintre Consiliile Judeţene au început deja să-şi dea acordul de principiu pentru preluarea unor atribuţii de la ministere. De exemplu, luni, 30 septembrie, Consiliul Judeţean Giurgiu şi-a dat avizul de principiu pentru preluarea Portului Giurgiu de la Ministerul Transporturilor.

ADVERTISEMENT

Dragnea şi “fricoşii” din PNL
Conducerea PNL a decis ieri ca, pe viitor, liberalii să nu mai depună iniţiative legislative fără a anunţa conducerea partidului. Surse liberale au declarat pentru EVZ că aceasta nu se aplică însă proiectului de lege iniţiat de PNL care prevede ca alegerea primarilor să se facă în două tururi, iar şefii de CJ să fie aleşi prin votul consilierilor şi nu de către populaţie.
Ieri, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, s-a exprimat din nou împotriva acestei iniţiative. “M-a deranjat foarte tare (propunerea – n.r.) să revenim la sistemul de alegere a preşedinţilor Consiliilor Judeţene de către consilierii judeţeni. Cine propune aşa ceva înseamnă că este un om politic fricos”, a afirmat Dragnea. El a precizat că astfel s-ar reveni la “combinaţiile vechi”, în care decizia este luată de “şmecheri”, la Bucureşti.

Antonescu face pe plac baronilor PNL
Ca să vină în întâmpinarea baronilor locali declaraţi incompatibili de ANI, fie ei liberali sau pesedişti, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că va iniţia, săptămâna viitoare, un proiect de lege pentru amnistia aleşilor locali ce au fost declaraţi incompatibili de ANI.
“Eu am citit în ziar că premierul a spus să fac o hârtie”, a spus el, ironic, după ce Victor Ponta îi transmisese că vrea să vadă proiectul scris. “Mă rog, eu nu cer spaţiu la RAPPS ca să obţin un spaţiu… dar fac o hârtie pe care o voi trimite. Dar ştiu că şi vicepremierul Dragnea şi premierul Ponta vor fi de acord”, a declarat Antonescu.

ADVERTISEMENT

Ultimatumul lui Dragnea
Tot pentru a le da satisfacţie liderilor locali, care nu agreează proiectul de regionalizare propus de Dragnea, Antonescu s-a burzuluit la vicepremier. Este drept, şi Dragnea s-a plâns, ieri, că aşteaptă de o lună o reacţie de la PNL pe acest subiect, cerând să primească un răspuns în următoarele săptămâni. Neoficial, a fost vehiculat chiar termenul de 15 octombrie.
“Nu sîntem într-o relaţie în care să ne dăm unii altora ultimatumuri şi avertismente. Avertismente dau arbitrii jucătorilor, or noi suntem jucători cu toţii”, a spus Antonescu.

Gregorian Bivolaru, arestat la Paris. Îşi obliga victimele să plătească
Gregorian Bivolaru, arestat la Paris. Îşi obliga victimele să plătească "în natură": videochat sau munci manuale. Ţinea 26 de femei în casă
”Cum e viața de nevastă de fotbalist?”. A răspuns fără să stea pe...
”Cum e viața de nevastă de fotbalist?”. A răspuns fără să stea pe gânduri
Fostul căpitan din Liga 1, dezlănțuit în stradă pentru AUR: „CINE SUNTEM NOI?”...
Fostul căpitan din Liga 1, dezlănțuit în stradă pentru AUR: „CINE SUNTEM NOI?” » S-a întors în politică și îi face jocurile lui George Simion: imagini incredibile surprinse în week-end
Irinel Columbeanu a trăit o nouă umilinţă, după ce a ajuns la mila...
Irinel Columbeanu a trăit o nouă umilinţă, după ce a ajuns la mila lui Gigi Becali
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de...
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
Informația nopții despre Ovidiu Lipan Țăndărică! România e în stare de SOC
Informația nopții despre Ovidiu Lipan Țăndărică! România e în stare de SOC
Ce operații estetice are Natalia Mateuț. Trecerea timpului este ireversibilă
Ce operații estetice are Natalia Mateuț. Trecerea timpului este ireversibilă
ULTIMA ORĂ! După moartea Ronei Hartner, este din nou doliu în România. S-a...
ULTIMA ORĂ! După moartea Ronei Hartner, este din nou doliu în România. S-a stins un alt mare actor!
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a făcut 'cat eyes' chirurgical. S-a filmat...
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a făcut 'cat eyes' chirurgical. S-a filmat când medicul i-a cusut pleoapele
„Nu-i las!” Planul pus la cale de cel confundat cu unul dintre suspecții...
„Nu-i las!” Planul pus la cale de cel confundat cu unul dintre suspecții crimei de la Sibiu
Pasiunea nebună a secolului: ritualul din dormitor prin care Napoleon era cucerit total...
Pasiunea nebună a secolului: ritualul din dormitor prin care Napoleon era cucerit total de iubita lui, Josephine
Pierdere de timp și bani. De ce facem paradă pe 1 Decembrie? România,...
Pierdere de timp și bani. De ce facem paradă pe 1 Decembrie? România, depășită militar de Myanmar