News

Deschiderea școlilor ar putea avea loc pe 8 februarie: ”Sub rezerva evoluției pandemiei”

07.01.2021 | 15:30
Deschiderea scolilor ar putea avea loc pe 8 februarie Sub rezerva evolutiei pandemiei
Deschiderea școlilor ar putea avea loc pe 8 februarie: ”Sub rezerva evoluției pandemiei”. Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Peste aproximativ o lună de zile, în 8 februarie, data de începere a semestrului 2, în România ar putea avea loc deschiderea școlilor cu prezența fizică a elevilor.

După o întâlnire cu reprezentanții elevilor, studenților, părinților și sindicatelor, ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că toată lumea a fost de acord ca școlile să fie redeschise din 8 februarie.

ADVERTISEMENT

Revenirea în bănci a elevilor va depinde însă decisiv de un aspect extrem de important din aceste zile: evoluția pandemiei de Covid-19.

Deschiderea școlilor în România ar putea avea loc pe 8 februarie. Condiția necesară

Semestrul 2 al anului școlar 2020-2021, care este programat să se reia pe 8 februarie, ar putea reprezenta revenirea fizică a elevilor la cursuri. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, joi, după o întâlnire cu reprezentanții elevilor, studenților, părinților și sindicatelor, că toată lumea a fost de acord ca școlile să fie redeschise din 8 februarie.

ADVERTISEMENT

Oficialul Guvernului a spus că acest lucru se va realiza ”sub rezerva evoluției epidemiologice”, adică totul depinde de situația pandemiei de Covid. Multe infectări în această perioadă ar putea păstra elevii în scenariul roșu al orelor online.

”S-a reiterat dorinţa de redeschidere a semestrului al II-lea în data de 8 februarie sub rezerva evoluţiei epidemiologice, înţelegându-se importanţa protecţiei stării de sănătate a elevilor şi a profesorilor, a diminuării riscurilor, dar şi a necesităţii organizării unor acţiuni remediale pentru a recupera cât mai mult din pierderile suferite de elevi pe parcursul crizei sanitare”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Ce spune Cîmpeanu de disponibilitatea de vaccinare a profesorilor

În ceea ce privește un alt subiect arzător al acestor zile, campania de vaccinare anti-Covid, Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat că există o strânsă legătură între disponibilitatea cadrelor didactice de a se imuniza şi redeschiderea şcolilor, dar acest detaliu nu este singurul luat în calcul.

Cîmpeanu spune că va analiza şi situaţia infectărilor care au avut loc în perioada vacanţei de iarnă.

ADVERTISEMENT

”Nu avem un rezultat cu privire la disponibilitatea personalului din învăţământ privind vaccinarea. Sunt 340.000 de angajaţi în sistemul naţional de educaţie, am lansat o interogare, aşteptăm rezultatele numerice cu privire la disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie, orele 16.00.

Acesta va fi rezultatul, nu acele sondaje realizate pe eşantioane mici. Am precizat că răspunsul cu privire la disponibilitatea de vaccinare nu constituie nicicum o obligaţie de vaccinare.

Dar pe baza acestui rezultat, sigur că da, împreună cu coordonatorul campaniei de vaccinare, va putea fi pregătit numărul de doze, precum şi ordinea, prioritatea personalului din învăţământ la vaccinare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT