News

Deschiderea unui cont cu numele altei persoane pe rețelele de socializare, pedepsită de lege. Ce riscă falsificatorul

26.01.2021 | 14:00
Deschiderea unui cont cu numele altei persoane pe retelele de socializare pedepsita de lege Ce risca falsificatorul
ADVERTISEMENT

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât ca deschiderea unui cont cu numele altei persoane pe rețelele de socializare o să fie pedepsită de lege. Oamenii care vor desfășura astfel de activități riscă până la cinci ani de închisoare.

Decizia a venit în urma unei sesizări a Curții de Apel Brașov pentru pronunțarea unei hotărâri anticipate cu privire la o chestiune de drept. În fapt, este vorba despre cazul unui bărbat care a primit trei ani și opt luni de închisoare pentru violarea vieții private, fals informatic și șantaj.

ADVERTISEMENT

Individul a fost condamnat, în primă instanță, pentru că a făcut un cont pe Facebook pe numele fostei iubite, unde a postat fotografii și filmulețe indecente cu aceasta. Anterior, omul își șantajase fosta parteneră de viață că va face publice respectivele înregistrări și imagini, dacă femeia nu se împacă cu el.

Deschiderea unui cont cu numele altei persoane pe rețelele de socializare, pedepsită de lege. Ce riscă falsificatorul

Bărbatul și-a dus amenințările la bun sfârșit. Inițial, a încărcat respectivele imagini pe un site de filme pentru adulți, utilizând un cont creat pe numele femeii.

ADVERTISEMENT

Ulterior, individul a făcut alt cont cu numele ei, de data aceasta pe rețelele de socializare. De aici a distribuit înregistrările indecente în cercurile de prieteni ale victimei.

„Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, a motivat Curtea de Apel Brașov decizia de a sesiza Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit Știrile Pro TV.

ADVERTISEMENT

Judecătorii au precizat că, în procese anterioare, au fost nevoiți să ia decizii contrare la procese în care erau vizate acest tip de infracțiuni. Astfel, pedepsele primite variau de la achitări la condamnări sau schimbarea încadrării juridice.

Instanța supremă a decis că acest lucru reprezintă o infracțiune. „Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în decizia ÎCCJ.

ADVERTISEMENT

Hotărârea a fost făcută publică în data de 25 ianuarie 2021. Ea devine obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

ADVERTISEMENT