News

Descinderi în forță ale Gărzii de Mediu la Sintești. Verificări ale arderilor de deșeuri

12.11.2020 | 16:58
Descinderi in forta ale Garzii de Mediu la Sintesti Verificari ale arderilor de deseuri
Descideri în forță ale Gărzii de Mediu la Sintești. Verificări ale arderilor de deșeuri Sursa foto: INQUAM Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Mediului, Mircea Fechete, împreună cu comisarii Gărzii de Mediu, descindere în forță, astăzi, la Sintești, pentru a verifica arderile ilegale de deșeuri. Aceștia sunt însoțiti de Poliție și Jandarmerie.

Ancheta vizează depistarea surselor de poluare, fiind vizați cei care ard ilegal deșeuri și o astfel de acțiune nu este prima desfășurată în localitatea respectivă. În luna mai, o operațiune asemănătoare a avut loc în satul ilfovean.

ADVERTISEMENT

Weekendul trecut, locuitorii mai multor localități din sudul Bucureștiului s-au plâns de poluarea puternică. Sursa ar fi fost un deposit de gunoaie din Sintești, dar autoritățile crezut că aerul ar fi fost irespirabil din cauza unor arderi de frunze din curțile unor localnici.

Descinderi în forță la Sintești. Garda și Ministrul de Mediu fac verificări ale arderilor ilegale.

Ministrul Mediului a anunțat pe pagina de Facebook care este scopul acestor descinderi și modalitățile în care vor fi puse în practică. Peste 100 de jandarmi, polițiști și comisari ai Gărzii Nationale de Mediu participă la această acțiune.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai adăugat că astfel de operațiuni vor avea loc periodic, până vor reuși să rezolve problemele. El ia în calcul și schimbarea legilor cu privire la pedepsele ce li se vor aplica celor care pun în pericol sănătatea populației.

În noaptea de sâmbătă, 7 noiembrie, a fost atins vârful cotelor de poluare și s-au înregistrat depășiri majore ale nivelelor admise, cu valori de PM2,5 și PM10 în zona localității Sintești. Garda de mediu a fost sesizată încă din ziua de vineri, dar comisarii s-au deplasat la fața locului la mai bine de 12 ore de la momentul în care au fost anunțați.

ADVERTISEMENT

Soluția găsită a fost surprinzătoare: localnici care ardeau frunze în curțile proprii și care au fost amendați pentru acest lucru. Garda de Mediu a părăsit zona, iar, în cursul nopții următoare, cotele de poluare au depășit din nou normele admise.

„Echipa de permanență a Comisariatului Judetean Ilfov al Gărzii Naționale de Mediu, împreună cu reprezentanți ai administrației publice locale au identificat un incendiu minor în zona de câmp, pe raza localitatii Sintești, incendiu ce a fost lichidat rapid.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe raza localității au fost identificați o serie de cetățeni care procedau la incinerarea vegetației uscate din zona locuințelor”, au scris aceștia pe Facebook, la mometul respectiv.

ADVERTISEMENT