News

Descinderi de amploare la Sinteşti: se încearcă identificarea celor care ard ilegal deșeuri în apropierea Capitalei

13.05.2020 | 15:28
Descinderi de amploare la Sintesti se incearca identificarea celor care ard ilegal deseuri in apropierea Capitalei
ADVERTISEMENT

Operațiuni ample ale forțelor de ordine s-au derulat în cursul zilei de miercuri în Sintești (Ilfov) cu scopul de a depista cetățenii care comit arderi ilegale de deșeuri.

Descinderi de amploare la Sinteşti: se încearcă identificarea celor care ard deşeuri în apropierea Capitalei

Un număr de 140 de polițiști și comisari din Garda de Mediu au descins, miercuri dimineață, în Sintești, comuna Vidra, din județul Ilfov. Aceștia au încercat să depisteze persoanelor care ard deșeuri și astfel produc poluarea care se resimte și în București.

ADVERTISEMENT

”Se acționează pentru depistarea persoanelor care ard în mod neautorizat diferite deșeuri, afectând calitatea aerului din zona respectivă, concomitent cu riscul ridicat de propagare a focului și extinderea acestuia către gospodăriile din proximitatea locului, unde sunt organizate vetrele de foc.

Se efectuează totodată și controalele la domiciliile persoanelor identificate, dar și în exteriorul acestora, pentru delimitarea exactă a locului faptei”, se precizează într-un comunicat al Poliției, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Tot în cursul acestei zile, Poliţiştii din cadrul departamentului de investigare a criminalităţii economice verifică legalitatea înfiinţării şi funcţionarii societăţilor comerciale, a activităţilor desfăşurate de persoane fizice şi de agenţii economici, care desfăşoară activităţi de comerţ privind reciclarea deşeurilor.

Aer irespirabil în București în ultimele săptămâni

Imediat după instaurarea stării de urgență, aerul din București a devenit unul ”montan”. Minunea nu a durat prea mult, iar la baza risipirii ei au stat arderile ilegale de deșeuri din apropierea Capitalei.

ADVERTISEMENT

La finalul lunii martie, poluarea accentuată din București a intrat în atenția Gărzii de Mediu, care anunța că a făcut cercetări pe teren, chiar în Sintești, pentru a se descoperi sursa poluării din Capitală.

“Comisarii GNM s-au deplasat la fața locului împreună cu Poliția și au identificat, în zona Sintești-Vidra din județul Ilfov, mai multe arderi ilegale care degajau fum negru intens, focarele situându-se pe proprietatea privată a unor cetățeni.

ADVERTISEMENT

În urma analizei, s-a concluzionat că, cel mai probabil, este vorba despre aceleași persoane surprinse că ardeau cantități semnificative deșeuri din anvelope și cabluri electrice, în urma controlului din perioada 02-08 martie.

În urma verificărilor preliminare în limita competențelor, s-a decis deferirea cazului către organele de cercetare penală”, anunța Garda de Mediu pe 20 martie.

Start de lună aprilie cu aer poluat în Capitală

Luna aprilie avea să debuteze pentru bucureșteni așa cum s-a terminat martie. După ceva mai mult de o săptămână scursă, locuitorii din zona de nord a Capitalei, dar şi cei din sectorul 6 au reclamat că aerul este irespirabil și au făcut zeci de reclamații pe site-ul Gărzii de Mediu.

La acea dată, Ministrul Mediului, Costel Alexe, a ținut să precizeze că poluarea este din cauza unui incendiu de vegetație din zona Periș, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență a fost informat.

ADVERTISEMENT