Descinderi FBI în București, după ce a fost descoperit un caz de amploare cu asasini plătiți pe un site deschis în România. Clienții erau cetățeni străini. FBI a efectuat percheziții la cinci adrese din Capitală.
Vizați sunt mai mulți hackeri care ar fi deschis un site web în România. Ei ofereau servicii de asasinat în schimbul unor sume pornind de la 6.000 de lire sterline în monede virtuale. Promiteau că vor ucide persoane la comandă.
Însă, totul era o escrocherie, arată cotidianul Metro. Jurnalistul Carl Miller, din Marea Britanie, spune că a fost descoperită o listă cu 175 de ținte pe site-ul de pe Dark Web deschis în România.
Printre cei care au apelat la serviciile presupușilor asasini plătiți se numără Stephen Allwine, un bărbat din SUA care a cerut uciderea soției sale. Ulterior, Amy Allwine a fost omorâtă de soțul ei.
Pentru că asasinii plătiți nu au acționat conform înțelegerii, Stephen Allwine și-a împușcat soția mortal, în noiembrie 2016. Deși a încercat să inducă autoritățile în eroare, făcându-le să creadă că femeia de 43 de ani s-a sinucis, cercetările au arătat că, de fapt, bărbatul din Minneapolis și-a ucis partenera de viață.
În cele din urmă, anchetatorii au descoperit că Stephen Allwine trimisese mesaje și bani pe site-ul Dark Web din România. „Care este prețul ideal, făcând să pară un accident? Din motive prea personale și care ar dezvălui identitatea mea, am nevoie ca această târfă să moară, așa că te rog să mă ajuți. Mulțumesc.”
În 2018, americanul a fost condamnat la închisoare pe viață. Ancheta avea să scoată la iveală că site-ul unde erau oferite servicii de asasinat, la care apelase Allwine, era o înșelătorie. Peste 170 de persoane ar fi comandat astfel de crime, după cum a dezvăluit Carl Miller.
FBI a aflat că în spatele escrocheriei s-ar fi aflat Yura, așa cum era cunoscut administratorul site-ului. După câțiva ani de cercetări s-a descoperit legătura cu hackerii din România. O dovadă în acest sens a reprezentat-o o captură de ecran în limba română făcută de Yura.
Site-ul lui Yura era promovat prin diverse reclame deghizate în pagini de blog sau platforme de știri, ele fiind vizibile atunci când utilizatorii introduceau expresii precum „hitman for hire” în motoarele de căutare.
Ulterior, aceștia erau redirecționați către site-ul de pe Dark Web. Sursa citată precizează că 28 de persoane care au solicitat serviciile asasinilor au fost condamnate.
Un alt caz cunoscut este cel al Elenei, o femeie de 60 de ani din Elveția, țintă a soțului ei. Crima ordonată de fostul partener de viață al Elenei a ieșit la iveală după ce jurnalistul Miller a decis să avertizeze victimele din baza de date. Ajutat de un coleg, care a reușit să spargă site-ul, britanicul a descoperit lista cu cele 175 de ținte.
Printre acestea se număra Elena, femeia din Elveția. Ea și-a dat seama că în spatele loviturii s-ar putea afla soțul ei, cu care era în proces de divorț. A apelat la ajutorul poliției, fiind făcute descinderi într-o casă închiriată de aceasta. Oamenii legii au găsit un pistol-mitralieră, o pușcă AK-47, pistoale și un cuțit. Soțul femeii a fost arestat.