Oamenii legii au făcut descinderi sâmbătă dimineață în București și în mai multe județe, iar în derulare sunt 3 dosare: finanțare, amenințări și omagierea legionarilor. Bogdan Peșchir, cunoscut pe TikTok ca Bogpr, este cercetat.
În urma perchezițiilor desfășurate, sâmbătă, 7 decembrie, în Capitală și mai multe județe din țară, șapte persoane au fost puse sub control judiciar în dosarul de promovare a cultului legionar.
Rămâne de văzut ce măsuri vor fi luate în cazul finanțării campaniei electorale a candidatului la prezidențiale, Călin Georgescu. Amintim că în acest caz au fost deschise trei dosare penale, după ce alegerile prezidențiale au fost anulate, vineri, conform deciziei CCR.
La mai puțin de 24 de ore de când Curtea Constituțională a anulat complet alegerile prezidențiale din România, instituțiile de forță au demarat descinderi în 3 mari dosare de actualitate: finanțarea campaniei electorale, amenințări și omagierea legionarilor.
Fără îndoială, cele mai importante verificări au loc în județul Brașov. În centrul țării, procurorii Parchetului General şi ofiţeri din cadrul Poliţiei – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate efectuează trei percheziții domiciliare.
În centrul acestora este Bogdan Peşchir, cunoscut și ca Bogpr. Acesta este suspectat că a finanțat campania lui Călin Georgescu pe platforma TikTok cu un milion de euro, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.
Parchetul informează că sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic şi infracţiunea prevăzută de art. 5 din OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.
“Percheziţiile vizează posibila implicare a unei persoane fizice în finanţarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Preşedinţia României, prin utilizarea unor sume de bani cum privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârşirea unor infracţiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”, spune Parchetul.
Sursa citată mai notează că s-au făcut percheziții la domiciliul lui Bogdan Peşchir. Acesta s-a ocupat de finanţarea campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok cu un milion de euro. Reamintim că, potrivit documentelor prezentate de SRI la CSAT, Bogdan Peşchir a utilizat contul ‘bogpr’, prin care a realizat donaţii pe TikTok.
Tot sâmbătă dimineața, alte nouă percheziţii au loc în Ilfov, Neamţ, Maramureş, Timiş şi Sălaj. Acestea vizează comemorarea liderului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, în 30 noiembrie, la Tâncăbeşti. Şerban Suru, cel autoproclamat şeful Miscării Legionare din România, un alt bărbat, organizatorul activităţii de comemorare, dar şi soţia acestuia, sunt verificați.
”Acțiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Ilfov, dar și a structurilor de poliție din cadrul inspectoratelor de politie Timiș, Sălaj, Neamț și Maramureș.
Ancheta vizează fapte de utilizare a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, petrecute la data de 30.11.2024, la monumentul din localitatea Tâncăbești, județul Ilfov. Activitățile se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov”, a transmis Poliția Română, într-un comunicat de sâmbătă dimineață.
Sunt descinderi la persoane care au lansat amenințări pe rețelele de socializare. Suspecții au postat în mediul online ”mesaje cu un conţinut intimidant şi ameninţător, sau simboluri/însemne fasciste, rasiste ori xenofobe, de natură a incita la ură”, anunţă sâmbătă Poliţia Capitalei.
Astfel de verificări au loc în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Ele au drept scop identificarea bunurilor cu valoare probatorie în cauzele penale. După efectuarea percheziţiilor, poliţiştii din Capitală vor pune în aplicare 6 mandate de aducere.
Persoanele vizate vor fi duse atât la Parchetul General, cât şi la sediul Serviciului de Investigaţii Criminale şi la sediul Serviciului Grupuri Infracţionale Violente. Ulterior, după audieri şi după administrarea probatoriului, vor fi dispuse măsurile legale care se impun.