News

Descoperire de ultimă oră! Apa de gură poate reduce riscul de infectare cu noul coronavirus

21.10.2020 | 19:18
Descoperire de ultima ora Apa de gura poate reduce riscul de infectare cu noul coronavirus
ADVERTISEMENT

În timp ce valul doi al pandemiei de coronavirus cuprinde încet, dar sigur întreaga Europă și forțează liderii statelor membre să recurgă din nou la măsuri dure pentru a stopa răspândirea bolii, oamenii de știință caută de zor cele mai bune metode prin care să reducă la minimum riscul de infectare.

Cea mai simplă dintre acestea vine de la specialiștii Colegiului de Medicină Penn State, Statele Unite ale Americii și implică o igienă orală corectă. Mai exact, în urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că apa de gură poate ține virusul SARS-COV-2 la distanță.

ADVERTISEMENT

Șamponul pentru copii, „folosit adesea de medicii ORL-iști pentru a clăti sinusurile”, s-a dovedit la rândul său extrem de eficient, potrivit comunicatului de presă transmis de oamenii de știință în cursul zilei de miercuri, 21 octombrie. Cu alte cuvinte, soluția a reușit să inactiveze „peste 99,9% din coronavirusul uman, după un timp de contact de două minute”.

Cercetătorii de la Colegiul Penn State susțin că apa de gură poate ține coronavirusul la distanță

Întrucât cavitățile orale sunt principalele puncte de intrare pentru coronavirusurile umane, printre care se numără și SARS-COV -2, cunoscut la nivelul întregii lumi și sub numele de COVID-19, oamenii de știință „au folosit un test pentru a replica interacțiunea virusului în cavitățile nazale și orale cu clătirile și apele de gură”.

ADVERTISEMENT

Deși studiul nu a vizat în mod special virusul SARS-COV-2, acesta seamănă izbitor din punct de vedere genetic cu toate celelalte coronavirusuri umane testate. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că rezultatele ar putea fi similare în proporție de 99%.

O tulpină de coronavirus uman a fost amestecată cu „soluții de șampon pentru bebeluși, diverse clătiri antiseptice cu peroxid și diferite mărci de apă de gură”, permițând astfel soluțiilor să itereze cu virusul pentru diferite perioade de timp, inclusiv 30 de secunde, un minut și două minute.

ADVERTISEMENT

Acestea au fost apoi diluate în vederea „prevenirii inactivării ulterioare a virusului”, au explicat specialiștii. „Pentru a măsura cât de mult a fost inactivat virusul, cercetătorii au pus soluțiile diluate în contact cu celule umane cultivate.

Au numărat câte celule au rămas în viață după câteva zile de expunere la soluția virală și au folosit acest număr pentru a calcula cantitatea de coronavirus uman care a fost inactivată ca urmare a expunerii la apa de gură sau la clătirea orală care a fost testată”, se arată în studiul mai sus amintit.

ADVERTISEMENT

Oamenii care testează pozitiv pentru COVID-19 și se întorc acasă în izolare pot transmite virusul celor cu care locuiesc. Anumite profesii, inclusiv medicii stomatologi și alți lucrători din domeniul sănătății, prezintă un risc constant de expunere.

Sunt necesare studii clinice pentru a determina dacă aceste produse pot reduce cantitatea de pacienți cu virus COVID-pozitiv sau cei cu ocupații cu risc ridicat se pot răspândi în timp ce vorbesc, tuse sau strănut. Chiar dacă utilizarea acestor soluții ar putea reduce transmiterea cu 50%, ar avea un impact major”, susțin cercetătorii.

ADVERTISEMENT