Descoperire epocală pe raza unui oraș important din România. Peste ce a dat o echipă de arheologi. Localnicii habar nu aveau ce se află în proximitatea lor.
România ascunde adevărate comori. La această concluzie a ajuns o echipă de arheologi în urma cele mai recente descoperiri de pe raza unui oraș de la noi din țară.
Echipa de arheologi de la Muzeul Național al Banatului din Timișoara a dat peste o impresionantă zonă metalurgică. Potrivit lor, aceasta ar fi foarte veche și ar data de pe vremea neoliticului timpuriu.
Zona metalurgică a fost descoperită în orașul Recaș. În urma unor analize, s-a ajuns la concluzia că bogăția naturală provine tocmai din anii 5950-5850 î. Hr.
Arheologii au descoperit numeroase bunuri din perioada aceea, însă, ceea ce le-a atras cel mai mult atenția a fost un cuptor folosit pentru reducerea minerului de fier. Alături de el, au mai fost descoperite și diverse structuri metalice.
Piesele descoperite sunt o adevărată bogăție și, totodată, o atestare a perioadei neolitice. Momentan, acestea au fost duse la Muzeul Național al Banatului, acolo unde sunt păstrate în condiții de siguranță.
În curând, arheologii își vor îndrepta mai mult atenția asupra lor și le vor analiza. După ce va fi finalizată cercetarea obiectelor, acestea ar putea fi subiectul unei viitoare expoziții.
Arheologii au dat întâmplător peste comoara din perioada neolitică. În zona unde au fost descoperite piesele vechi, mai exact, pe raza orașului Recaș, se efectuau lucrări de modernizare a căii ferate.
”Situl de la Izvin-Obiectiv 6 (oraş Recaş) s-a remarcat prin identificarea unei zone metalurgice care datează, cel mai probabil, de la mijlocul mileniului I p.Chr. Structurile identificate vor ajuta arheologii să înţeleagă mult mai bine etapele prelucrării fierului din zona câmpiei bănăţene.”, au declarat reprezentanții MNB.
Potrivit arheologilor, orașul Recaș ascunde multe astfel de comori. Nu este pentru prima dată când echipele au descoperit obiecte vechi și valoroase. Arheologii au declarat că acesta este cel de-al șaptelea sit peste care dau pe traseul viitoarei linii ferate Timișoara Est – Lugoj.