Descoperirea șocantă făcută de cercetătorii americani într-o groapă veche de milioane de ani. Echipa care s-a ocupat de cercetare a rămas uimită de ceea ce se afla acolo.
Oamenii de știință din Statele Unite au identificat un episod neobișnuit de dispariție în masă care a avut loc în urmă cu circa 230 de milioane de ani, în care mai multe specii de amfibieni uriași, de dimensiuni comparabile cu cele ale unui aligator, au fost complet nimicite.
Aaron Michael Kufner, doctor în biologie și profesor asistent la Universitatea din Wisconsin-Madison, împreună cu echipa sa, a descoperit fosile ale unei specii de temnospondili denumită Buettnererpeton bakeri într-o locație cunoscută sub numele de Nobby Knob, aflată în Dubois, Wyoming.
Conform lui Kufner, mai multe locații fosilifere prezintă densități mari de temnospondili îngropați împreună, însă formarea acestor depozite de oase rămâne un mister, din cauza lipsei unui context clar și a unor analize detaliate.
Acești amfibieni uriași, cunoscuți sub denumirea de temnospondili metoposauride, trăiau în habitate de apă dulce în timpul Triasicului Târziu, o perioadă marcată de provocări ecologice majore. Aceasta a fost urmată de un eveniment de extincție moderată, care a avut loc acum aproximativ 237-201 milioane de ani.
Cercetătorii din echipa lui Kufner au investigat în detaliu situl Nobby Knob, efectuând excavații, realizând o hartă a zonei și documentând fiecare aspect important. Analizând straturile de sol și sedimentele fine, au descoperit dovezi clare că regiunea a fost cândva un câmp de inundație cu ape extrem de calme și liniștite.
Acest lucru este confirmat de starea aproape neatinsă a celor mai delicate părți ale scheletului, ceea ce indică faptul că rămășițele nu au fost influențate de curenți puternici sau de alte procese care le-ar fi mutat, notează Interesting Engineering.
Kufner crede că amfibienii s-ar fi adunat acolo fie pentru a se reproduce, fie din cauza retragerii apei în timpul unei secete, murind împreună și fiind îngropați în același strat de sedimente.
Descoperirea incredibilă a cercetătorilor reprezintă mai mult de 50% dintre toate exemplarele cunoscute de Buettnererpeton bakeri. „Această descoperire oferă o imagine clară a unei populații unice, nu o acumulare de-a lungul timpului, și dublează numărul de indivizi cunoscuți ai speciei Buettnererpeton bakeri”, a spus Kufner.