News

Descoperire importantă a cercetătorilor în legătură cu doza 4 a vaccinului anti-Covid. Ce se întâmplă cu nivelul de protecție

Cercetătorii din Israel au făcut o descoperire importantă în legătură cu doza 4 a vaccinului anti-Covid. Aceștia au constatat un lucru nedorit care se întâmplă cu nivelul de protecție.
06.04.2022 | 11:41
Descoperire importanta a cercetatorilor in legatura cu doza 4 a vaccinului antiCovid Ce se intampla cu nivelul de protectie
Doza 4 de vaccin anti-Covid îi protejează pe vârstnici. Ce se întâmplă cu nivelul de protecție după patru săptămâni. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mai multe state de pe glob au demarat deja vaccinarea cu doza 4 a serului anti-Covid, așa-numitul al doilea booster. Procesul a intrat în atenția cercetărilor, care au scos în evidență o serie de lucruri extrem de interesante.

Doza 4 de vaccin anti-Covid îi protejează pe vârstnici. Ce se întâmplă cu nivelul de protecție după patru săptămâni

La finele anului 2021, Israelul a anunțat că va administra a doua doză de rapel – a 4-a de vaccin împotriva Covid-19 – pacienţilor cu sistemul imunitar slăbit.

ADVERTISEMENT

Având această arie largă de analiză, cercetătorii din această țară au demarat o serie de studii pentru a aflat cât de utilă și de efectivă este doza pentru pacienți.

Din primele informații, se pare că cea de-a 4-a doză a vaccinului Pfizer-BioNTech a determinat o scădere a infecților cu Covid-19 în rândul persoanelor vârstnice. Asta e partea pozitivă.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, s-a constatat că protecția oferită împotriva riscului de infectare pare să fie de scurtă durată, informează Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, protecția oferită de al doilea booster împotriva riscului de infectare a început să scadă după patru săptămâni, au anunțat cercetătorii israelieni într-un studiu publicat marţi în New England Journal of Medicine.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 1,3 milioane de persoane cu vârste de peste 60 de ani. S-au analizat datele medicale furnizate de Ministerul Sănătăţii din Israel între 10 ianuarie şi 2 martie, o perioadă în care varianta Omicron a noului coronavirus era predominantă în această ţară.

Doza 4 de vaccin, protecţie bună împotriva formelor severe de Covid-19

Potrivit aceluiași studiu, protecţia împotriva formelor severe de Covid-19 nu a scăzut în primele şase săptămâni după administrarea celui de-al doilea booster.

ADVERTISEMENT

Autorii studiului atrag atenția că oamenii de ştiinţă au nevoie de mai multe cercetări pentru a evalua protecţia pe termen lung oferită de cea de-a 4-a doză a acestui vaccin.

Reamintim că un alt studiu realizat tot în Israel, în martie, a scos în evidență faptul că vârstnicii care au primit cel de-al doilea booster al vaccinului anti-Covid-19 dezvoltat de Pfizer-BioNTech au prezentat o rată de mortalitate cu 78% mai mică decât cei care au primit un singur booster.

ADVERTISEMENT