News

Descoperire importantă a oamenilor de știință! Fenomenul responsabil pentru faptul că virusurile sunt atât de greu de distrus

21.09.2020 | 15:59
Descoperire importanta a oamenilor de stiinta Fenomenul responsabil pentru faptul ca virusurile sunt atat de greu de distrus
ADVERTISEMENT

În urma unui studiu realizat recent, oamenii de știință elvețieni au descoperit principalul factor care poate spori unor boli infecțioase, fie că vorbim despre gripă sezonieră, COVID-19 sau orice afecțiuni de acest gen. Este vorba despre încălzirea globală, fenomen pe seama căruia sunt puse mai toate catastrofele naturale cu care s-a confruntat omenirea în ultima vreme.

Concret, specialiștii au ajuns la concluzia că virusurile care se adaptează la medii mai calde rămân infecțioase pentru mai multă vreme. Ba chiar pot deveni rezistente la dezinfectanți precum clorul.

ADVERTISEMENT

Calitatea apei ar putea fi mai slabă în regiunile calde, iar riscurile pentru sănătate pe care le prezintă virusurile vor fi automat mai mari”, a explicat Tamar Kohn, profesor de chimie a mediului la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne.

Încălzirea globală poate face ca virusurile să devină mai puternice

Totodată, oamenii de știință au constatat că lumina soarelui și temperaturile ridicate pot dezactiva virusurile aflate în apele de suprafață și să le reducă semnificativ capacitatea de a răspândi boala.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, e de așteptat ca modul în care agenții patogeni reacționează la mediu să evolueze, ca răspuns la schimbările climatice din ultima vreme.

Practic, studiul elvețian și-a propus să examineze modul în care enterovirusurile, o familie de virusuri care pot provoca infecții precum răcelile, poliomielita și febra aftoasă, se pot adapta la schimbările de mediu.

ADVERTISEMENT

„Virusurile din apele mai calde vor persista într-o stare infecțioasă mai mult timp și vor fi, de asemenea, mai rezistente la dezinfectanți”

Acestea sunt transmise de regulă prin fecale și ajung în mediul înconjurător prin canalizare, ape uzate sau salubritate deficitară. Prin incubarea probelor în recipiente cu apă dintr-un lac, 10 grade C și 30 de grade Celsius, cu și fără expunere la lumina soarelui, echipa de cercetători a reușit să creeze patru populații diferite ale unui enterovirus uman.

Au expus apoi probele respective la căldură și dezinfectant, demonstrând astfel că virusurile adaptate la căldură sunt mai rezistente la dezactivarea prin temperaturi ridicate decât cele incubate în apă rece.

ADVERTISEMENT

Acestea din urmă fiind adaptate la cald, au rămas active mai mult timp și au rezistat mai bine expunerii la clor. Potrivit specialiștilor, virusurile din apele mai calde „vor persista într-o stare infecțioasă mai mult timp și vor fi, de asemenea, mai rezistente la dezinfectanți”, a explicat prof. Kohn. Trebuie spus, însă, că studiul de laborator nu a fost încă validat în natură.

ADVERTISEMENT