News

Descoperire incredibilă a arheologilor. Datează din vremea lui Mihai Viteazul. Foto

22.11.2020 | 17:36
Descoperire incredibila a arheologilor Dateaza din vremea lui Mihai Viteazul Foto
ADVERTISEMENT

Arheologii Curții Domnești au făcut o descoperire incredibilă care datează din vremea lui Mihai Viteazul.

După o muncă de câteva luni pe un teren situat în apropierea bisericii Sf. Nicolae Andronești din Târgoviște, cercetătorii au reușit să culeagă roadele efortului depus.

ADVERTISEMENT

Aceștia au găsit un tezaur care datează din vremea fostului Domn al Țării Românești.

Tezaur din vreamea lui Mihai Viteazul descoperit de arheologi. ”Nu poți lua cu tine tot ce ai agonisit”

Foto: Facebook

Zestrea arheologică a fostei Capitale a Ţării Româneşti cuprinde mai multe obiecte ascunse în grădină. Obiectele sunt datate cu ajutorul unei monede ”care a circulat în epocă, aflată în asociere cu ceramică identică ca tip cu cea din grupul de obiecte/tezaur, însă fragmentară.”

Micul tezaur include un depozit de obiecte, unele liturgice, altele decorative. Mai exact, este vorba de 6 obiecte, trei aparţin tipului de ceramică decorativă; două sunt de aramă, o căldăruşă pentru agheazmă şi o anaforniţă.

ADVERTISEMENT

Foto: Faceboo

„Păstrat destul de rău, a mai fost descoperit şi capătul metalic al unui toiag. Am reconstituit, după restaurare, modul în care au fost depuse obiectele în groapă.

Artefactele au fost restaurate cu multă pricepere de către specialiştii Laboratorului de Conservare şi Restaurare aparţinând instituţiei noastre muzeale”, se arată pe pagina Arheologie Medievală în Târgovişte.

ADVERTISEMENT

Cum a ascuns biserica bunurile? ”Orașul rămâne pustiu”

”August 1595…Mihai vodă își repliază armata către Târgoviște, după lupta de la Călugăreni. Îl așteptau aici Doamna Stanca și Pătrașcu coconul, sosiți la curte încă din noiembrie anul trecut, odată cu tezaurul țării. Pe urmele sale, umilit și mânios în același timp venea Sinan Pașa. Știa că Mihai vodă nu se poate apăra, Târgoviștea fiind un oraș de scaun unde sultanul poruncise să nu se ridice ziduri de apărare. Pașa își zorise spre Târgoviște cele mai rapide unități de cavalerie, în speranța că-l va ține în loc pe domn până la sosirea sa. Mihai vodă se retrage însă spre munte, cu armată, cu boieri, cu tot.

Orașul rămâne pustiu. Oamenii fug care încotro. Nu poți lua cu tine tot ce ai agonisit. Arzi, ascunzi, îngropi, abandonezi. Speri doar că-ți vei regăsi odoarele la întoarcere. Sau doar speri să ai timp să fugi. Caii și căruțele au prețuri mari în asemenea momente, dacă între timp nu le rechiziționează armata.
Cel mai greu le este preoților. Ce să aleagă mai întîi? Icoanele care cu atâta migală au fost pictate? De policandre, de clopote nici nu poate fi vorba. Multe biserici au tainițe. Sub podea, în grădină, oriunde se putea săpa o groapă care să nu răsune a gol sub lanțurile de control ale turcilor.” – au relatat pe Facebook cei de la Arheologia Medievală în Târgovişte.

ADVERTISEMENT