Un pui de mamut conservat perfect a fost descoperit de o echipă de cercetători în Rusia. Exemplarul are o vechime de peste 50.000 de ani a fost găsit în zona înghețată a permafrostului din Yacutia, Siberia.
Un pui de mamut, o femelă poreclită Yana- după râul la baza căreia a fost găsită, reprezintă cea mai nouă și mai impresionantă descoperire a cercetătorilor din Rusia. Aceasta se numără printre cele doar șapte exemplare complete, extrem de rare, descoperite până acum în întreaga lume.
Puiul are o vechime aproximată de 50.000 de mii de ani, iar cercetătorii presupun că animalul preistoric avea maxim un an la momentul în care a murit, însă vor continua să facă teste pentru a afla vârsta exactă.
Mamutul a fost expus la Universitatea Federală de Nord-Est din Yakutsk, capitala regiunii. Anatoly Nikolayev, rectorul universității, a dezvăluit că inclusiv specialiștii care au făcut descoperirea au fost uluiți de starea perfectă a puiului. „Este o descoperire remarcabilă”,a menționat Nikolayev, conform Reuters.
Aceste vestigii au o masă de aproximativ 180 de kilograme, cu o înălțime de 120 de centimetri și o lungime ce atinge 200 de centimetri. Regiunea descoperirii, situată în vecinătatea stației de cercetare Batagaika, este celebră pentru conservarea excepțională a relicvelor preistorice.
În trecut, aici au mai fost găsite fosile ce au aparținut unui cal, unui bizon și uniu leming. Astfel, regiunea Yakutia, aflată în apropierea Oceanului Arctic, asigură condiții optime pentru păstrarea fosilelor, prin prisma permafrostului, ce funcționează ca un congelator natural.
Acest mediu conservă țesuturile moi și componentele organice, permițând cercetătorilor să analizeze caracteristici anatomice remarcabile, chiar și după mii de ani.
Descoperirea din Rusia este una unică, spune Maksim Cheprasov, un cercetător implicat în studiu. Studiile detaliate ale țesuturilor conservate și analiza ADN-ului vor ajuta la descifrarea modului de viață al mamuților, adaptările lor la mediu și cauzele dispariției lor.
În plus, aduce din nou din nou în discuție clonarea mamuților, ce ar putea fi posibilă cu ajutorul tehnologiei avansate de editare genetică. Subiectul fascinează și intrigă din ce în ce mai mult oamenii de știință.
Puiul de mamut Yana nu este doar o descoperire paleontologică extraordinară, dar și o poartă către un trecut înghețat. Cu ajutorul acesteia, specialiștii pot afla și mai multe despre viața de acum 50.000 de ani.