News

Descoperire inedită a oamenilor de ştiinţă! Evoluţia omului, influenţată de fenomenele meteorologice El Niño şi La Niña

O nouă cercetare sugerează că schimbările cheie ale evoluției omenirii din preistorie au fost determinate de schimbările ciclice ale climatului tropical.
01.06.2021 | 18:59
Descoperire inedită a oamenilor de ştiinţă! Evoluţia omului, influenţată de fenomenele meteorologice El Niño şi La Niña
Cercetătorii au descoperit cum a fost influențată evoluția omului de fenomenele meteorologice El Niño și La Niña Foto: Smithsonian Institution
ADVERTISEMENT

Dacă în trecut cea mai mare atenție științifică a fost acordată epocii glaciare din emisfera nordică ca factor evolutiv, acum oamenii de știință sugerează că schimbarea ciclurilor fenomenelor meteorologice El Niño și La Niña, într-o zonă din jurul ecuatorului, au fost, de asemenea, factori cheie în evoluția omului în ultimii 3,5 milioane de ani.

Cercetătorii au descoperit cum a fost influențată evoluția omului de fenomenele meteorologice El Nino și La Nina

Epocile glaciare și ciclurile climatice tropicale sunt cauzate de un factor non-climatic comun: schimbările ciclice ale orbitei solare a Pământului și ale modului în care planeta noastră se rotește prin spațiu.

ADVERTISEMENT

Pentru a demonstra o corelație între evoluțiile cheie ale evoluției umane și schimbările climatice tropicale, oamenii de știință au efectuat o analiză fără precedent a datelor climatice obținute din sedimentele lacurilor și din mostre colectate de pe fundul mării extrase din Africa și din mările și oceanele din jurul său.

Până în prezent, cercetători din Germania, Marea Britanie, Olanda, SUA și Etiopia au examinat date despre sedimentele lacurilor din Kenya, Malawi, Etiopia și Ghana și sedimentele de pe fundul mării de pe coastele Tanzaniei, Namibiei, Congo, Mauritania, Libiei și Egiptului .

ADVERTISEMENT

Analiza acestor probe, condusă de paleoclimatologul dr. Stefanie Kaboth-Bahr de la Universitatea din Potsdam, a permis oamenilor de știință să demonstreze o corelație între evoluția umană și schimbările climatice tropicale din ultimii 600.000 de ani.

Cercetătorii intenționează acum să extragă mai multe probe pentru a împinge limita de timp pentru care există date științifice despre înregistrările climatice africane înapoi cu încă 3 milioane de ani.

Deoarece schimbările orbitale și de rotație ale Pământului în această perioadă sunt deja cunoscute, oamenii de știință știu deja teoretic ce ar putea dezvălui probele.

ADVERTISEMENT

Schimbările majore ale climatului tropical în Africa, legate de etape majore în evoluția umanității

Cercetarea, publicată în revista științifică americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), demonstrează o corelație între o schimbare importantă a climatului tropical și apariția speciilor noastre ancestrale (Homo sapiens arhaic) în urmă cu aproximativ 300.000 de ani.

Alte schimbări majore ale climatului tropical din Africa s-au întâmplat, aproape cu certitudine, acum aproximativ 2,4 milioane de ani, acum 2 milioane de ani și acum 800.000 de ani – și fiecare dintre aceste schimbări se corelează cu capitolele cheie din povestea evoluției umanității.

Se crede că fiecare dintre schimbările climatice tropicale a dus la schimbări bruște în care părți din Africa erau fie mai mult sau mai puțin ușor de locuit.

ADVERTISEMENT

Cercetările în curs sugerează că, în unele perioade, Africa de Vest a fost extrem de aridă și Africa de Est a fost luxuriantă și umedă – dar în alte perioade, se întâmpla exact opusul.

Este probabil că inversări rapide la scară largă au avut loc de cel puțin opt ori în ultimii 3,5 milioane de ani – și, ca urmare, primii oameni au trebuit să migreze și să se adapteze rapid de mai multe ori.

Oamenii de știință propun acum că ipoteza că acele presiuni adaptative induse de inversarea climei au dus la fluxuri de migrație mai mari, la creșterea fluxului de gene, la adaptarea mai rapidă la mediu, la evoluția accelerată și la apariția de noi specii umane.

ADVERTISEMENT

Printre principalele specii umane antice care ar fi putut apărea, pe deplin sau parțial, din cauza inversării climatului tropical au fost primii oameni care au fabricat instrumente sofisticate din piatră (Homo habilis) în urmă cu 2,4 milioane de ani, Homo erectus (cu cel puțin 80% mai inteligent decât predecesorii săi), acum 2 milioane de ani, Homo heidelbergensis, acum 800.000 de ani și strămoșul nostru imediat, Homo sapiens arhaic, acum 300.000 de ani.

Climatologii cred că fiecare eveniment crucial de inversare a climei tropicale a început nu în Africa sau în jurul acesteia, ci în cel mai mare ocean al planetei noastre, Pacific.

Modificările orbitei și rotației Pământului determină modificări ale cantității de căldură solară care afectează Pacificul și care, la rândul său, duce la modificări periodice ale presiunii atmosferice în aerul de deasupra oceanului.

Aceste schimbări atmosferice s-au răspândit apoi în Oceanul Indian, Africa și în cele din urmă în Atlantic, declanșând astfel inversări climatice tropicale pe continentul african.

„Propunem un cadru climatic complet nou care poate fi utilizat pentru a investiga corelațiile dintre climatul tropical și materialul uman arheologic și fosil pe perioade lungi de timp”, a spus dr. Kaboth-Bahr.

„Datele de până acum sugerează că trebuie să înțelegem mai bine schimbările climatice tropicale pentru a înțelege mai bine evoluția umană”, a mai spus ea.

Un alt autor cheie al lucrării, profesorul Mark Maslin de la University College London, a declarat că cercetarea continuă are capacitatea de a schimba în mod fundamental percepția lumii asupra mecanismelor care conduc evoluția umană.

„Înțelegerea relației dintre schimbările climatice rapide din Africa și mediul de pe acel continent este esențială pentru a înțelege cauzele fundamentale ale elementelor majore ale evoluției umane”, a spus profesorul Maslin, autorul unei cărți recente cheie despre evoluția umană. în Africa numit leagănul umanității.

Ce sunt El Nino și La Nina?

În condiții normale în Oceanul Pacific, vânturile alizee suflă spre vest de-a lungul ecuatorului, ducând apă caldă din America de Sud către Asia. Pentru a înlocui acea apă caldă, apa rece se ridică din adâncuri – un proces numit upwelling.

El Nino și La Nina sunt două tipare climatice opuse care rup aceste condiții normale. Oamenii de știință numesc aceste fenomene ciclul El Nino-Southern Oscilation (ENSO).

El Nino și La Nina pot avea ambele impacte globale asupra vremii, incendiilor sălbatice, ecosistemelor și economiilor.

Episoadele din El Nino și La Nina durează de obicei nouă până la 12 luni, dar uneori pot dura ani de zile. Evenimentele El Nino și La Nina au loc la fiecare doi până la șapte ani, în medie, dar nu au loc în mod regulat. În general, El Nino apare mai frecvent decât La Nina.

El Nino

În timpul fenomenului El Nino, vânturile alizee slăbesc. Apa caldă este împinsă înapoi spre est, spre coasta de vest a Americii.

El Nino înseamnă Băiețel sau Copil Hristos în spaniolă. Pescarii sud-americani au observat pentru prima dată perioade de apă neobișnuit de caldă în Oceanul Pacific în anii 1600. Numele complet pe care l-au folosit a fost El Nino de Navidad, deoarece El Nino atinge de obicei vârfurile în jurul lunii decembrie.

 Cercetătorii au descoperit cum a fost influențată evoluția omului de fenomenele meteorologice El Niño și La Niña
Cercetătorii au descoperit cum a fost influențată evoluția omului de fenomenele meteorologice El Niño și La Niña Foto: National Ocean Service

 

El Nino poate afecta vremea în mod semnificativ. Zonele din nordul SUA și Canada sunt mai uscate și mai calde decât de obicei. Dar în Coasta Golfului SUA și sud-est, aceste perioade sunt mai umede decât de obicei și se înmulțesc inundațiile.

El Nino are, de asemenea, un efect puternic asupra vieții marine de pe coasta Pacificului. În condiții normale, fenomenul upwelling aduce apă din adâncuri la suprafață; această apă este rece și bogată în nutrienți.

În timpul El Nino, procesul slăbește în intensitate sau se oprește cu totul. Fără substanțele nutritive din adâncuri, există mai puțin fitoplancton în largul coastei. Acest lucru afectează peștii care mănâncă fitoplancton și, la rândul lor, afectează tot ceea ce mănâncă pește.

Apele mai calde pot aduce, de asemenea, specii tropicale, în zone care sunt în mod normal prea reci.

La Nina

La Nina înseamnă Fetiță în spaniolă. La Nina se mai numește uneori și El Viejo, anti-El Nino, sau pur și simplu „un eveniment rece”. La Nina are efectul opus lui El Nino.

În timpul evenimentelor La Nina, vânturile alizee sunt chiar mai puternice decât de obicei, împingând mai multă apă caldă spre Asia. În largul coastei de vest a Americii, ascensiunea crește, aducând apă rece, bogată în nutrienți, la suprafață.

 Cercetătorii au descoperit cum a fost influențată evoluția omului de fenomenele meteorologice El Niño și La Niña

Cercetătorii au descoperit cum a fost influențată evoluția omului de fenomenele meteorologice El Niño și La Niña Foto: National Ocean Service

 

Aceste ape reci din Pacific împing curentul spre nord. Acest lucru tinde să ducă la secetă în sudul SUA și la ploi abundente și inundații în Pacificul de Nord-Vest și Canada.

În timpul unui an La Nina, temperaturile din timpul iernii sunt mai calde decât în ​​mod normal în sud și mai reci decât în ​​mod normal în nord. La Nina poate duce, de asemenea, la un sezon de uragane mai sever.

În timpul La Nina, apele de pe coasta Pacificului sunt mai reci și conțin mai mulți nutrienți decât de obicei. Acest mediu susține mai multe vieți marine și atrage mai multe specii de apă rece, cum ar fi calmarul și somonul, în locuri precum coasta Californiei.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri