News

Descoperire istorică! Ce au aflat oamenii de ştiinţă despre furtunile solare care ameninţă Pământul

04.03.2021 | 16:54
Descoperire istorica Ce au aflat oamenii de stiinta despre furtunile solare care ameninta Pamantul
ADVERTISEMENT

Sursa exactă a particulelor energetice solare care ar putea amenința Pământul a fost identificată de oamenii de știință. Aceste particulele sunt expulzate din Soare în timpul furtunilor solare care se produc în atmosfera sa exterioară.

Cercetătorii spun că identificarea sursei exacte a acestor particule va îmbunătăți capacitatea de predicție a viitoarelor furtuni solare care ar putea afecta planeta noastră.

ADVERTISEMENT

O veste foarte bună, în special în contextul în care experții avertizează că o furtună solară majoră este inevitabilă și este doar o chestiune de timp până la producerea ei.

De unde provin particulele energetice solare?

Cercetătorii de la University College London (UCL) și George Mason University din SUA anunță că au localizat locul de unde provin aceste particule, în încercarea de a prezice mai bine când ar putea să lovească din nou Pământul.

ADVERTISEMENT

Descoperirile lor, publicate în jurnalul Science Advances, indică faptul că particulele au aceeași „amprentă” ca plasma situată jos în coroana soarelui, aproape de regiunea mijlocie a atmosferei soarelui.

„În studiul nostru am observat pentru prima dată exact din ce loc pe suprafața soarelui provin particulele energetice solare”, a spus co-autorul dr. Stephanie Yardley, de la UCL, citată de The Independent.

ADVERTISEMENT

„Dovezile noastre susțin teorii conform cărora aceste particule foarte încărcate provin din plasmă care a fost menținută în atmosfera Soarelui de câmpuri magnetice puternice. Aceste particule energetice, odată eliberate, sunt apoi accelerate de erupții care călătoresc cu o viteză de câteva mii de kilometri pe secundă. Particulele energetice pot ajunge pe Pământ foarte repede, în câteva minute până la câteva ore, aceste evenimente durând zile.

În prezent, putem furniza prognoze numai pentru aceste evenimente pe măsură ce acestea au loc, deoarece este foarte dificil să se prevadă aceste evenimente înainte de a se produce. Înțelegând mai bine procesele solare putem îmbunătăți previziunile, astfel încât, atunci când o furtună solară majoră să aibă loc, să avem timp să acționăm pentru a reduce riscurile”, a mai precizat ea.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au făcut descoperirea folosind măsurători de la satelitul Wind al NASA, situat între soare și Pământ. Ei au analizat un număr de fluxuri de particule energetice solare, fiecare durând cel puțin o zi, din ianuarie 2014.

Autorul principal al cercetării, dr. David Brooks de la Universitatea George Mason, a adăugat: „Observațiile noastre oferă o privire captivantă asupra locului de unde provine materia care produce particule energetice solare în câteva evenimente din ultimul ciclu solar. Începem acum un nou ciclu solar și, odată ce începe, vom folosi aceleași tehnici pentru a vedea dacă rezultatele noastre sunt în general adevărate sau dacă aceste evenimente sunt cumva neobișnuite.

Suntem norocoși că înțelegerea mecanismelor din spatele furtunilor solare și a particulelor solare energetice va avansa rapid în anii următori datorită datelor care vor fi obținute de la două nave spațiale – Solar Orbiter al ESA și Sonda Solar Nasa Parker – care se îndreaptă mai aproape de Soare decât a fost până acum orice navă spațială”.

Cum arată o erupție solară?

Pe 27 februarie 2021, sateliții NASA au observat o erupție solară majoră. Observatorul Solar și Heliosferic (SOHO) a captat o ejecție de masă coronală (CME). Dacă ar ajunge pe Pământ, aceste tipuri de explozii solare pot face ravagii în rețeaua noastră de electricitate. Din fericire, acesta nu a fost îndreptat în direcția planetei noastre.

SOHO a observat Soarele în ultimii 25 de ani, luând act de fiecare mișcare a acesteia. Orbitează în jurul stelei la o distanță cu 1,5 milioane de kilometri mai mică decât cea dintre Pământ și Soare, obținând o vedere mai intimă asupra acestuia.

Erupția a provenit venit dintr-o zonă de pe suprafața soarelui întinsă pe peste 400.000 de kilometri. Flare-ul a fost clasificat ca C2, ceea ce înseamnă că nu a fost suficient de puternic pentru a provoca daune pe Pământ, potrivit Space Weather, citată de INVERSE.

Ejectiile de masă coronală sunt eliberări semnificative de energice din Soare și principala sursă a evenimentelor meteorologice majore din spațiu. Acestea sunt compuse din bule gigantice de gaz și câmp magnetic eliberate de Soare cu până la un miliard de tone de particule energetice, călătorind cu viteze mari care pot atinge câteva milioane de kilometri pe oră. Soarele ejectează periodic această plasmă fierbinte, aruncând material ionizat și radiații spre exterior în spațiul cosmic.

Cantitatea de activitate solară depinde în mare măsură de câmpul magnetic al Soarelui. Câmpul magnetic al Soarelui trece printr-un ciclu periodic în care polii sudici și nordici se inversează și durează încă 11 ani pentru a reveni la pozițiile inițiale.

Acești 11 ani se numesc ciclu solar, debutul marcat de perioade de erupții violente și explozii magnetice care trimit fulgere de radiații în spațiu. În prezent, experimentăm ciclul solar 25, numerotarea ciclurilor începând din 1755.

Activitatea Soarelui începe să se intensifice la jumătatea ciclului, ceea ce duce la o creștere a CME.

Aceste ejecții pot provoca uneori furtuni magnetice în atmosfera superioară a Pământului atunci când pătrund prin stratul protector de atmosferă al Pământului, cunoscut sub numele de magnetosferă, care poate avea efecte majore asupra rețelelor electrice de pe Pământ, precum și a navelor spațiale și a astronauților care orbitează.

Aceleași furtuni magnetice pot provoca adesea aurore cu latitudine ridicată, la fel ca Aurora Boreală.

O furtună solară majoră este inevitabilă, avertizează experții

O furtună solară majoră este o chestiune de „când, nu dacă”, au avertizat experții. Aceștia au adăugat că lumea nu este pregătită pentru vreme spațială severă, care ar putea paraliza tehnologia planetei și ar cauza de miliarde de dolari economiei.

Studiile anterioare au dezvăluit că Soarele eliberează o erupție solară extremă la fiecare 25 de ani în medie, ultima care a lovit Pământul s-a produs în 1989.

Această furtună a provocat întreruperi în alimentarea cu electricitate în Quebec, Canada.

În plus, o furtună solară intensă poate bloca funcționarea sistemelor de satelit, deoarece bombardamentul particulelor solare poate extinde magnetosfera Pământului, ceea ce face mai dificilă pătrunderea semnalelor de satelit.

Deși este imposibil să se prevadă când și unde ar putea izbucni o uriașă furtună solară, este inevitabil ca una să lovească planeta în viitor.

Ca atare, experții avertizează asupra lipsei de pregătire pentru un eveniment meteorologic spațial extrem, avertizând că acesta ar putea costa trilioane de miliarde și ar putea provoca panică pe scară largă.

„O super furtună solară este un o chestiune de ‘când, nu dacă’. În cel mai rău caz, costurile directe și indirecte vor ajunge probabil la miliarde de dolari, cu un timp de recuperare de ani, mai degrabă decât de luni. Probabilitatea producerii unui eveniment de această dimensiune este estimată de Academia Regală de Inginerie din Marea Britanie ca fiind 1 din 10 în orice deceniu”, avertizează un raport al firmei de consultanță în domeniul riscurilor, citat de Express.

Drayton Tyler a cerut guvernelor din întreaga planetă să aibă planuri pentru când se va întâmpla inevitabilul și a spus că doar SUA și Marea Britanie sunt parțial pregătite pentru a face față unui astfel de eveniment.

ADVERTISEMENT
Tags: