News

Descoperire istorică. Exploratorul Marco Polo a mai avut o fiică. A fost găsit un testament

Un cercetător din Veneția a descoperit recent un testament care arată că marele explorator și comerciant Marco Polo a avut o fiică în afara căsătoriei. Documentul a fost redactat în urmă cu 700 de ani.
08.02.2022 | 18:31
Descoperire istorica Exploratorul Marco Polo a mai avut o fiica A fost gasit un testament
ADVERTISEMENT

În prim-plan apare Agnes. Testamentul ei a fost descoperit în arhiva de stat din Veneția și arată că Marco Polo a fost tatăl ei. Conform jurnaliștilor de la The Guardian, s-a estimat că Agnes ar fi fost născută între 1295 și 1298.

În 1295, exploratorul venețian s-a întors la Veneția după două decenii de călătorii prin Asia. În 1298, el a fost întemnițat la Genova, din cauza implicării într-un conflict naval între cele două orașe.

ADVERTISEMENT

Exploratorul a stat în închisoare un an înainte de a se întoarce la Veneția și de a se căsători cu Donata Badoer, cu care a mai avut trei fiice. Despre Marco Polo se mai știe că a scris o carte despre călătoriile sale. Volumul a devenit unul dintre primele bestselleruri din lume.

Marcello Bolognari, doctorand la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția, a declarat că există ”indicii ale existenței lui Agnese” și în alte documente ale familiei Polo. Totuși, ultimul testament al acesteia oferă dovezi puternice că exploratorul a fost tatăl ei.

ADVERTISEMENT

Marco Polo n-a avut niciun băiat

Documentul scris la 7 iulie 1319 arată că Agnese, care a murit la 20 de ani, l-a însărcinat pe Polo să îi înmâneze testamentul preotului Pietro Pagano. Părintele slujea la biserica San Felice din cartierul San Giovanni Grisostomo (Veneția).

”Știm cu siguranță că a avut trei fiice și acest document reflectă că a mai avut o fiică dintr-o relație anterioară. Nu știm dacă fusese căsătorit înainte de a doua căsătorie sau dacă copilul s-a născut dintr-o aventură”, a declarat Bolognari.

ADVERTISEMENT

Faptul că Agnese i-a încredințat lui Marco Polo testamentul ei este o dovadă că acesta știa de existența ei. De asemenea, actul relevă că ei doi aveau o ”relație puternică și de încredere”.

Agnese nu și-a numit mama în testament, iar Bolognari consideră că acest aspect ar fi putut reprezenta un indiciu despre decesul mamei. El a completat că testamentul lăsat de Agnese a descris ”o viață de familie intimă și afectuoasă”. Ea era căsătorită și avea doi copii. Polo a avut trei fiice cu Badoer (Fantina, Bellela și Moreta) și a murit în 1324, la 69 de ani.

ADVERTISEMENT

Cine a fost marele explorator

Marco Polo a fost născut în jurul anului 1254 și este celebru pentru că a călătorit din Europa în Asia între anii 1271 și 1295. El a rămas 17 ani în China și a folosit experiența pentru a scrie romanul Il milione (Milionul).

În limba engleză, volumul are titlul ”Călătoriile lui Marco Polo” și reprezintă un reper al literaturii de călătorie. Marco avea 17 ani când a plecat în China și a fost însoțit de tată și de unchi (n.r. – Niccolo și Maffio Polo).

Grupul a traversat Asia de trei ori. De două rânduri a făcut-o de la apus spre răsărit și o dată invers. De altfel, Netflix a creat un serial despre viața lui Marco Polo la curtea lui Kublai, han al Imperiului Mongol și întemeietor al dinastiei Yuan.

Serialul a avut premiera la 12 decembrie 2014 și a difuzat două sezoane, după care Netflix a întrerupt producția din cauza faptului că era prea scumpă.

ADVERTISEMENT