News

Descoperire istorică în Italia. Cea mai veche baie rituală evreiască din afara Orientului Mijlociu, găsită de arheologi

Descoperire spectaculoasă în Italia. O baie rituală evreiască a fost descoperită în orașul Ostia Antica. Arheologii spun că are o vechime de peste 1.500 de ani.
16.03.2025 | 14:58
Descoperire istorica in Italia Cea mai veche baie rituala evreiasca din afara Orientului Mijlociu gasita de arheologi
Cea mai veche baie rituală evreiască din afara Orientului Mijlociu, găsită de arheologi. Sursa foto: Colaj Fanatik, Archaeological Park of Ostia Antica
ADVERTISEMENT

Arheologii au făcut o descoperire spectaculoasă în Ostia Antica, un vechi oraș portuar roman. Este vorba despre o baie rituală evreiască, cunoscută sub numele de mikvah, care are o vechime de peste 1.500 de ani.

Cea mai veche baie rituală evreiască, găsită în Italia

Potrivit oamenilor de știință, aceasta este cea mai veche baie rituală evreiască din afara Orientului Mijlociu. În aceeași zonă, cercetătorii au găsit și o lampă cu ulei decorată cu menorah, simbolul sacru al tradiției iudaice, datând din secolele V-VI.

ADVERTISEMENT

„Descoperirea confirmă amploarea prezenței continue, rolul și importanța comunității evreiești din Ostia de-a lungul epocii imperiale a Romei”, a declarat Alessandro D’Alessio, directorul Parcului Arheologic din Ostia Antica.

Săpăturile, desfășurate în vara anului 2024, au dus la descoperirea unei camere înguste, dreptunghiulare, cu o scară care cobora aproximativ un metru în jos, într-un bazin căptușit cu ipsos. Într-un colț, o conductă din piatră permitea alimentarea cu apă, ceea ce corespunde tipologiei mikva’ot din tradiția evreiască. Aceste băi rituale erau folosite pentru purificare spirituală, fiind un element esențial în viața comunităților evreiești din antichitate.

ADVERTISEMENT

Ce au mai găsit arheologii

Pe lângă mikvah, echipa de arheologi a scos la lumină și alte artefacte valoroase, inclusiv mozaicuri alb-negru, fragmente de marmură, statui și lămpi cu ulei. Una dintre acestea, pe care era gravată o menorah, a fost găsită alături de un lulav, o frunză de palmier folosită în sărbătoarea evreiască de toamnă Sukkot.

„Este probabil că acesta a fost un centru comunitar evreiesc. Istoria evreilor din Roma este îmbogățită astăzi de un alt monument neprețuit care atestă așezarea lor antică”, a explicat Riccardo Di Segni, rabinul șef al Comunității Evreiești din Roma.

ADVERTISEMENT

Comunitatea evreiască din Roma are o istorie care datează încă din secolul al II-lea î.Hr., iar în timpul Imperiului Roman aceasta a continuat să se extindă. Deși reprezentau o minoritate religioasă, evreii au fost, în general, tolerați și acceptați, mai ales în marile orașe comerciale precum Ostia.

ADVERTISEMENT

Ministrul Culturii, Alessandro Giuli, a subliniat și el importanța acestei descoperiri, spunând că mikvah-ul „consolidează conștiința istorică a Ostiei ca o adevărată răscruce de coexistență și schimb de culturi, un leagăn al toleranței între diferite popoare care și-au găsit unitatea în civilizația romană”.

Numărul băilor ritualice a scăzut din cauza războaielor iudeo-romane

De altfel, mikva’ot au fost larg răspândite în provincia romană Iudeea, iar cele mai vechi exemple arheologice datează de la sfârșitul secolului I î.Hr. Cu toate acestea, numărul lor s-a redus considerabil după ce Roma a preluat controlul regiunii, în special în urma războaielor iudeo-romane din primul și al doilea secol al erei noastre.

În ceea ce privește clasarea acestei descoperiri, specialiștii consideră că mikvah-ul din Ostia este cel mai vechi exemplu bine datat al unei astfel de structuri în afara Iudeii. Deși există și alte situri care ar putea concura pentru acest titlu, precum cel de la un templu antic din peninsula Taman din Rusia, încă există dezbateri privind perioada exactă a construirii acestuia.

Astfel, noua descoperire din Italia oferă o certitudine istorică mult mai solidă. Victor Fadlun, președintele Comunității Evreilor din Roma, a vorbit despre semnificația acestei descoperiri pentru identitatea evreiască:

„Mikvah-ul este semnul unei prezențe vii care s-a perpetuat de-a lungul secolelor și ne arată astăzi demonstrația unei identități pe care multe generații de evrei au reușit să o păstreze, să o apere și să o pună în valoare”, a explicat el.

În prezent, Parcul Arheologic din Ostia Antica lucrează pentru a face zona accesibilă publicului, astfel încât această pagină importantă din istoria comunității evreiești să poată fi cunoscută de cât mai mulți oameni.