News

Descoperire istorică în lupta împotriva leucemiei: ”Sperăm că tratamentul va vindeca tipurile agresive de cancer”

Oamenii de știință din Australia au făcut o descoperire istorică în dezvoltarea unor noi tratamente pentru un anumit tip de leucemie.
30.09.2022 | 15:58
Descoperire istorica in lupta impotriva leucemiei Speram ca tratamentul va vindeca tipurile agresive de cancer
Australienii au descoperit un tratament nou pentru combaterea leucemiei. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Într-un studiu publicat vineri, 30 septembrie 2022, cercetătorii de la Australian National University (ANU) și de la Peter MacCallum Cancer Centre au descoperit că leucemia mieloidă acută (AML), un cancer agresiv al sângelui, poate deveni invizibilă pentru sistemul imunitar.

Speranțe pentru bolnavii de leucemie și cancer

Prin inhibarea unei proteine cunoscute sub numele de MHC clasa II, celulele canceroase pot evita detectarea și pot împiedica sistemul imunitar să lupte împotriva lor.

ADVERTISEMENT

Echipa de cercetare este optimistă că pot fi dezvoltate medicamente pentru a reactiva proteina, permițând sistemului imunitar să detecteze și să elimine AML.

Folosind tehnologia de ultimă generație CRISPR de editare a genelor, am reușit să identificăm că un grup specific de proteine, numit complexul CtBP, era responsabil pentru dezactivarea MHC clasa II în LMA și în alte tipuri de cancer.

ADVERTISEMENT

Important este că am descoperit că inhibarea complexului CtBP cu ajutorul unor medicamente specifice a restabilit nivelurile MHC clasa II și a sporit capacitatea celulelor sistemului imunitar de a distruge celulele tumorale“, a declarat Marian Burr, unul dintre autorii principali ai raportului de la ANU.

Câți australieni sunt diagnosticați anual cu LMA

Anunțul a fost lansat în contextul în care aproximativ 900 de australieni sunt diagnosticați cu LMA în fiecare an. Teribila boală este mai frecventă la persoanele de peste 60 de ani. Ea ucide peste 70% dintre pacienții adulți în maximum cinci ani de la diagnosticare.

ADVERTISEMENT

În prezent, cea mai eficientă opțiune pentru LMA este transplantul de măduvă osoasă, dar până la 50% dintre pacienți pot avea recidive după această procedură. Astfel, Burr a declarat că descoperirile ar putea ajuta și la tratarea pacienților cu alte tipuri de cancer.

Imunoterapiile au fost eficiente în multe tipuri de cancer, deși rezistența la tratament rămâne o problemă. Sperăm că lucrarea va contribui la îmbunătățirea eficacității imunoterapiei, în special în cancerele agresive“, a spus ea conform english.news.cn.

ADVERTISEMENT

Amintim că Ziua internaţională a informării cu privire la leucemia mieloidă cronică este marcată în fiecare an la data de 22 septembrie.

 

ADVERTISEMENT