News

Descoperire majoră a cercetătorilor sud-africani. Vaccinurile protejează împotriva formelor grave de COVID provocate de Omicron

Anunț important al oamenilor de știință sud-africani: după prima fază a studiilor, aceștia au ajuns la concluzia că vaccinurile împiedică varianta Omicron să provoace o formă gravă de COVID-19.
03.12.2021 | 12:06
Descoperire majora a cercetatorilor sudafricani Vaccinurile protejeaza impotriva formelor grave de COVID provocate de Omicron
ADVERTISEMENT

Una dintre descoperirile importante făcute de savanții sud-africani este că testul PCR permite aflarea tipului de variantă care a produs infectarea cu COVID-19 fără a mai fi necesară secvențierea genomului, procedură care necesită mai mult timp.

NGS-SA (Network for Genomic Surveillance in South Africa) a prezentat miercuri Comisiei pentru sănătate a Parlamentului sud-african datele iniţiale ale studiului asupra Omicron.

ADVERTISEMENT

Genetica Omicron e complet diferită

Organizația a anunțat că studiul se axează acum pe transmisibilitatea variantei Omicron și pe efectul acesteia asupra imunităţii generate de vaccinurile existente.

„Mare parte din populaţie obţine imunitate cu vaccinuri sau trecând prin boală, astfel că este complicat de spus care va fi evoluţia. Genetica Omicron e complet diferită de cea a variantei Delta sau a altor variante anterioare“, a declarat Richard Lessells, specialist în boli infecţioase.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai spus că există certitudinea că vaccinurile reprezintă „instrumentul care poate împiedica boala să se agraveze şi spitalizarea“.

„Nu ne îngrijorează atât numărul mutaţiilor, ci unde se concentrează, pentru multe au loc în proteina spike, şi, în special, în părţi cheie, importante în accesul la celulele noastre. Nu ştim dacă anticorpii pot lupta cu ele“, a explicat expertul.

ADVERTISEMENT

Un lucru e sigur: Omicron va înlocui varianta Delta

Lessells a precizat că, deşi cei mai mulţi dintre cei infectaţi cu noua variantă au simptome uşoare de COVID, este prea devreme să spunem cât de periculoasă este omicron, „pentru că a fost descoperită acum puţin timp”. „Nu ştim dacă vom avea cazuri mai grave sau nu”, a adăugat el.

De asemenea, savanții nu pot confirma în această fază a cercetării dacă perioada de incubare a variantei Omicron este cea dovedită până acum, de cinci zile, în medie.

ADVERTISEMENT

Richard Lessells a mai spus că Omicron va înlocui varianta Delta, dar poate fi detectată printr-un test PCR, fără secvenţierea genomului.

Până acum, se cunoaște că varianta Omicron are transmisibilitate ridicată, riscul de reinfectare este crescut și se pot infecta și persoanele vaccinate cu schema completă. Totuși, vaccinurile evită spitalizarea, iar efectul medicamentelor nu este diminuat.

Savanții israelieni au încredere în protecția vaccinurilor

Concluziile cercetătorilor sud-africani sunt în mare parte confirmate de oamenii de știință din Israel. Aceștia arată că persoanele care au primit doza booster sau a doua doză de vaccin cu mai puțin de șase luni în urmă ar trebui să fie în continuare protejate împotriva variantei Omicron.

Totodată, savanții israelieni au anunțat că vaccinul Pfizer oferă protecție de până la 90% împotriva formelor severe de COVID-19, iar varianta Omicron este de doar 1,3 ori mai infecțioasă decât Delta.

Pentru comparație, Delta este cu 70% mai infecțioasă decât tulpina Alpha, pe care a depășit-o la începutul anului, notează Daily Mail.

„În zilele următoare vom avea informații mai precise despre eficiența vaccinului împotriva Omicron. Dar există deja loc de optimism și există indicii inițiale că persoanele care sunt vaccinate cu un vaccin încă valabil sau cu doză booster, vor fi și ele protejate de această variantă”, a declarat ministrul israelian al Sănătății, Nitzan Horowitz.

Varianta Omicron a fost depistată în peste 20 de ţări, iar în Australia a fost descoperit primul caz de transmitere la o persoană care nu a călătorit în afara țării

Africa de Sud şi Botswana au înregistrat 62% dintre cazurile indentificate în toată lumea. Institutul Naţional de Boli Infecţioase din Africa de Sud (NICD) a confirmat joi că, în noiembrie, din 249 de secvenţieri, în 183 a fost depistat Omicron.

ADVERTISEMENT