Asta, pentru că bărbatul a descoperit o bombă de aviație de 50 de kilograme din Al Doilea Război Mondial, în apropiere de un teren din localitatea Lueta, județul Harghita. De altfel, această zonă este cunoscută pentru astfel de descoperiri.
„Echipa pirotehnică din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea-Ciuc a intervenit, în această după-amiază (duminică – n.r.), pe raza localităţii Lueta, pentru asanarea terenului la descoperirea unui element de muniţie, de către un cetăţean.
În urma asanării terenului, de la faţa locului a fost ridicată şi transportată în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii, o bombă de aviaţie, de aproximativ 50 kg, provenind, cel mai probabil, din cel de-Al Doilea Război Mondial”, a transmis ISU Harghita, conform Știrile PRO TV.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Harghita, a fost prima misiune pirotehnică din acest an în județ. În Harghita sunt dese aceste incidente, în special atunci când sunt efectuate lucrări agricole sau atunci când se construiește ceva. De altfel, s-au înmulțit și cazurile când astfel de bombe sunt găsite accidental. Potrivit legii și pentru siguranța tuturor, cei ce găsesc astfel de bombe trebuie să sune la 112 sau să anunțe autoritățile publice locale sau Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
”Atunci când descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie, să nu le atingă, să nu le mişte, să nu le lovească, să nu facă focul deschis în apropierea acestora sau să le folosească pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente, să nu le taie sau să le demonteze şi să sune imediat la numărul de urgenţă 112”, transmit reprezentanții ISU.
Nu doar în Harghita sunt făcute astfel de descoperiri. De exemplu, în urmă cu patru zile un cetățean chema pompierii după ce a găsit o bombă neexplodată în Cugir. A fost vorba despre o bombă de aruncător de calibru 82, care a fost preluată de echipajul pirotehnic al ISU Alba.
Tot aici, în urmă cu 20 de ani, erau descoperite peste 600 de proiectile de artilerie. Acolo ar fi existat, în localitatea Vinerea de lângă Cugir, un depozit de armament care a funcționat până spre finalul războiului. Autoritățile intervin mereu și încearcă să protejeze populația de astfel de descoperiri care pot fi periculoase.