News

Descoperire neobişnuită chiar peste drum de casa Simonei Halep! În 2016, lucrările de construcţie a unui imobil, oprite: “Sunt oase într-o stare foarte avansată de degradare”

Casa Simonei Halep din Constanța se află amplasată pe strada Chiliei, o zonă de referință pe harta veche a Tomisului. De altfel, acum 5 ani, arheologii au descoperit o necropolă chiar peste drum de casa marii campioane.
21.09.2021 | 15:51
Chiar peste drum de casa SImonei Halep din Constanța s-a descoperit o necropolă romană
ADVERTISEMENT

Familia Simonei Halep a achiziționat casa în care locuiește campioana în Constanța, pe strada Chiliei, cu ani buni în urmă. ”Au luat-o de la o familie de turci, doi frați, care aveau o casă și în Tomis II. Nu arăta cum arată acum, au renovat-o ei frumos. Tot neamul Halep e tare de treabă, ne știm de atâția ani..”, a dezvăluit o vecină a familiei Halep pentru FANATIK.

Zona fiind de fapt o vatră veche a Tomisului antic a generat de-a lungul timpului un interes aparte din partea arheologilor, care au făcut o mulțime de descoperiri remarcabile în acest areal. De altfel, în 2016, chiar peste drum de casa Simonei Halep, pe strada Chiliei nr. 16, a fost descoperită o întreagă necropolă romană, având și câteva morminte de epocă elenistică.

ADVERTISEMENT

Situl a fost descoperit pe când se ridica o vilă peste drum de casa Simonei

Descoperirea epocală a Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța a depins foarte mult de reacția rapidă a proprietarului casei de peste drum de vila Simonei din strada Chiliei. În timp ce muncitorii efectuau lucrări la noul imobil, au apărut imediat vestigii antice, așa că au fost anunțate rapid autoritățile competente.

”Cercetarea preventivă a avut drept scop descărcarea de sarcină arheologică a terenului pe care se realizează investiţia „construire imobil P+1E”, beneficiar G.S., pe un amplasament situat într-o binecunoscută arie a marii necropole tomitane de epocă elenistică şi romană timpurie, mai exact în zona cartierelor Tomis II şi Piaţa Chiliei”, nota în 2016 echipa de arheologi care a condus operațiunea.

ADVERTISEMENT

Ce spun arheologii: ”Este vorba de morminte de incinerație de tip bustum”

”De asemenea, pe parcursul ultimilor 40 de ani s-au mai făcut unele descoperiri în zonă, unele chiar pe str. Chiliei. Este vorba de morminte de incineraţie de tip bustum, databile atât în perioada elenistică (sec. III-I a.Chr.), cât şi în perioada romană timpurie (sec. I-II p.Chr.), cu o frecvenţă ceva mai mare a celor elenistice. Materialul este inedit şi se află în colecţia MINAC”, continuau arheologii descrierea sitului.

”Aceste descoperiri au demonstrat că peste nucleul iniţial al necropolei elenistice se suprapun morminte din perioada romană timpurie. Cel mai probabil în această zonă a existat o necropolă tumulară, asemenea situaţiei cunoscute la Histria sau Callatis. Cercetarea s-a efectuat în suprafaţă pe tot conturul fundaţiei viitorului imobil (13,50 x 8,50 m, circa 115 mp), printr-o decapare cu mijloace mecanice în etape diferite, până la un nivel la care s-au putut delimita complexe arheologice (fig. 2): circa -0,60 – 0,80 m sub nivelul actual al terenului pentru conturarea mormintelor de incineraţie şi o medie de -1,00 – 1,20 m pentru conturarea gropilor mormintelor de înhumaţie”, a notat echipa de lucru a muzeului.

ADVERTISEMENT

Au fost descoperite 15 morminte antice

Per total, la situl din strada Chiliei nr. 16 s-au descoperit 15 morminte din perioada romană (sec. II-III p. Chr.), dintre care 3 de incineraţie şi 12 de înhumaţie, precum şi un şanţ de delimitare a ariilor funerare și diverse monede din perioada romană.

”S-au identificat cuie de fier de la sicriu şi oase într-o stare foarte avansată de degradare (s-a reperat mai clar doar poziţia membrelor inferioare). Inventar: strigiliu de fier (depus lângă tibia dreaptă). Datare: sec. II p. Chr. M 10 – incineraţie (bustum)”, au încheiat analiza descoperirii arheologii Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța.

ADVERTISEMENT

După ce arheologii și-au terminat treaba, proprietarul s-a apucat de construcția vilei amplasate chiar peste drum de casa Simonei Halep, terminată în 2018.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Burleanu a lămurit problema noului selecționer: cum se va alege înlocuitorul lui Iordănescu
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71. După contestaţii, a ajuns respinsă, pe locul 422
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec....
O campioană mondială şi europeană la gimnastică, noua cucerire a lui Denis Alibec. Imagini de senzaţie de pe plaja din Santorini
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI...
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
Simona Halep, ANUNŢUL momentului. A ales o publicaţie străină
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București...
Mara Bănică și Robert Turcescu, deranjați de profesorul de la Universitatea din București care s-a îmbrăcat ca o femeie în fața studenților. „Cum să te prezinți în halul ăsta?”