Descoperirea a fost făcută în comuna Sânmartin, zona Vârfu Rugat, din județul Harghita. Acolo, o persoană autorizată să efectueze căutări cu detectorul de metale a dat peste mai multe elemente de muniție veche, majoritatea cartușe. Printre acestea însă se aflau și două proiectile care, din cauza stării vechi, puteau exploda ușor.
Elementele de muniție au fost ridicate în siguranţă de specialiştii pirotehnişti, potrivit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita. Sursa citată precizează că în acest caz a fost vorba despre un proiectil perforant şi unul exploziv 37 de milimetri, 96 de cartuşe de calibrul 7,92 milimetri şi 245 de cartuşe calibru 7,65 milimetri.
În urma acestui caz, specialiştii din cadrul ISU Harghita au atenționat populația că, în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot exploda. Cei care găsesc astfel de elemente nu trebuie să le atingă, să le miște și în niciun caz să le lovească
„Atragem atenţia cetăţenilor, că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca tragedii. Reamintim acestora că, la găsirea elementelor de muniţie rămase neexplodate, au obligaţia de a apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.
Totodată, acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase. O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli”, a transmis ISU Harghita.
Cazul de sâmbătă nu reprezintă un eveniment nou pentru județul Harghita. Nu mai devreme de luna iulie a acestui an, tot un detectorist autorizat a descoperit mai multe elemente de muniție veche, din vremea celor două războaie mondiale, în zona Cinod, din comuna Sânmartin.
În acest caz a fost vorba despre o bombă de aruncător, calibrul 82mm, un proiectil exploziv, calibrul 25 mm, şi două proiectile şrapnel, calibrul 75 mm. Muniție similară a fost descoperită și în data de 15 ianuarie a acestui an, tot în județul Harghita, tot în zona satului Cinod. În acest caz în pirotehniştii harghiteni au identificat trei bombe de aruncător de calibru 82 mm şi nouă cartuşe de calibru 7,92 mm.
În județul Harghita se descoperă frecvent elemente de muniție provenită din cele două războaie mondiale, cel mai adesea când se efectuează lucrări de construcție, însă sunt dese și cazurile în care acestea sunt descoperite de detectorişti autorizaţi.
La începutul lunii februarie a acestui an, echipajul pirotehnic din cadrul ISU Harghita a distrus mai multe elemente de muniție descoperite de populație doar în ultimele trei luni. Atunci, au fost distruse un proiectil exploziv calibru 150 mm și 3 bombe aruncător calibru 82 mm.