News

Descoperire periculoasă într-o comună din Harghita. A fost nevoie de intervenția pirotehniștilor

O persoană care efectua căutări cu detectorul de metale a dat peste 300 de elemente de muniție veche, printre care și două proiectile
23.09.2023 | 19:51
Descoperire periculoasa intro comuna din Harghita A fost nevoie de interventia pirotehnistilor
Muniție neexplodată, descoperită în Harghita. Sursa foto: ISU Harghita
ADVERTISEMENT

Descoperirea a fost făcută în comuna Sânmartin, zona Vârfu Rugat, din județul Harghita. Acolo, o persoană autorizată să efectueze căutări cu detectorul de metale a dat peste mai multe elemente de muniție veche, majoritatea cartușe. Printre acestea însă se aflau și două proiectile care, din cauza stării vechi, puteau exploda ușor.

Muniție veche, descoperită în Harghita

Elementele de muniție au fost ridicate în siguranţă de specialiştii pirotehnişti, potrivit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita. Sursa citată precizează că în acest caz a fost vorba despre un proiectil perforant şi unul exploziv 37 de milimetri, 96 de cartuşe de calibrul 7,92 milimetri şi 245 de cartuşe calibru 7,65 milimetri.

ADVERTISEMENT

În urma acestui caz, specialiştii din cadrul ISU Harghita au atenționat populația că, în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot exploda. Cei care găsesc astfel de elemente nu trebuie să le atingă, să le miște și în niciun caz să le lovească

„Atragem atenţia cetăţenilor, că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca tragedii. Reamintim acestora că, la găsirea elementelor de muniţie rămase neexplodate, au obligaţia de a apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.

ADVERTISEMENT

Totodată, acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase. O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli”, a transmis ISU Harghita.

Multă muniție veche descoperită în Harghita

Cazul de sâmbătă nu reprezintă un eveniment nou pentru județul Harghita. Nu mai devreme de luna iulie a acestui an, tot un detectorist autorizat a descoperit mai multe elemente de muniție veche, din vremea celor două războaie mondiale, în zona Cinod, din comuna Sânmartin.

ADVERTISEMENT

În acest caz a fost vorba despre o bombă de aruncător, calibrul 82mm, un proiectil exploziv, calibrul 25 mm, şi două proiectile şrapnel, calibrul 75 mm. Muniție similară a fost descoperită și în data de 15 ianuarie a acestui an, tot în județul Harghita, tot în zona satului Cinod. În acest caz în pirotehniştii harghiteni au identificat trei bombe de aruncător de calibru 82 mm şi nouă cartuşe de calibru 7,92 mm.

În județul Harghita se descoperă frecvent elemente de muniție provenită din cele două războaie mondiale, cel mai adesea când se efectuează lucrări de construcție, însă sunt dese și cazurile în care acestea sunt descoperite de detectorişti autorizaţi.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii februarie a acestui an, echipajul pirotehnic din cadrul ISU Harghita a distrus mai multe elemente de muniție descoperite de populație doar în ultimele trei luni. Atunci, au fost distruse un proiectil exploziv calibru 150 mm și 3 bombe aruncător calibru 82 mm.

ADVERTISEMENT
Tags:
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română