News

Descoperire remarcabilă a unui miner din Gorj. A găsit o adevărată comoară cu un detector de metale

Un miner din Gorj a făcut o descoperire remarcabilă cu ajutorul unui detector de metale. Bărbatul a găsit o adevărată comoară.
20.02.2025 | 20:50
Descoperire remarcabila a unui miner din Gorj A gasit o adevarata comoara cu un detector de metale
Comoară descoperită în Gorj, de un miner: obiecte din Epoca Romană și Epoca Medievală. Sursa foto: Facebook / Muzeul Gorj / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un miner din Gorj se află la originea unei descoperiri remarcabile, făcută în această săptămână. Bărbatul a găsit o adevărată comoară, folosindu-se doar de un detector de metale.

Comoară descoperită în Gorj, de un miner: obiecte din Epoca Romană și Epoca Medievală găsite cu detectorul de metale

Într-o perioadă în care România și-a pierdut una dintre cele mai mari comori din istoria ei, Tezaurul Dacic, care a fost furat de la un muzeu din Olanda, în țară se fac alte descoperiri importante.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, pasiunea unui miner din județul Gorj a condus la descoperirea unei veritabile comori. Ion Vintilescu lucrează la cariera Lupoaia a Complexului Energetic Oltenia.

Când are mai mult timp liber, acesta obișnuiește să caute obiecte cu detectorul de metale. La începutul săptămânii, el a descoperit mai multe piese arheologice, în zona împădurită din comuna gorjeană Cătunele, sat Lupoaia.

ADVERTISEMENT

E vorba de o serie de monede, podoabe și accesorii cu o vechime de sute de ani. Ele ar data din Epoca Romană și Epoca Medievală. Conform legii, ele au fost predate la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”.

”Primii fulgi de zăpadă din 2025 mi-au adus noroc, a fost o zi foarte bună pentru mine. Am descoperit piesele pe 16 februarie 2025, în zona împădurită din satul meu, Lupoaia. Am găsit banul mare, care cred că e de aur, împreună cu acel pandantiv cu pietre, îngropate la adâncimea de aproximativ 25 cm.

ADVERTISEMENT

Apoi, la peste 200-300 de m distanță, pe o cărare veche, am găsit un cercel medieval. Pe urmă moneda romană de argint, la peste 500 de m distanță, toate cam la aceeași adâncime ca și primele piese. Am mai găsit o piesă necunoscută, care cred că e din bronz, în aceeași pădure, îngropată lângă un arbore”, a declarat Ion Vintilescu, citat de pagina de Facebook a Muzeului Județean Gorj.

ADVERTISEMENT

Minerul din Gorj a mai descoperit astfel de obiecte

Ion Vintilescu este pasionat de arheologie. În urmă cu câteva luni, el s-a autorizat în scopul desfășurării acestei activități de căutare a unor obiecte rare cu detectorul de metale.

De-a lungul timpului a descoperit mai multe piese arheologice, pe care le-a predat la muzeu. Legea spun că persoanele care descoperă artefacte au obligația să le predea autorităților. Cetățenii pot primi recompense stabilite în funcție de valoarea pieselor descoperite.