Oamenii de știință de la Lawrence Livermore National Laboratory’s National Ignition Facility au făcut istorie prin producerea cu succes a unei reacții de fuziune nucleară care a dus la un câștig net de energie.
Descoperirea a fost salutată de oficialii americani ca fiind o “realizare de referință” și o “piatră de hotar pentru viitorul energiei curate”.
Fuziunea nucleară este un proces creat de om care reproduce aceeași energie care alimentează soarele. Fuziunea nucleară are loc atunci când doi sau mai mulți atomi se contopesc într-unul mai mare, un proces care generează o cantitate masivă de energie sub formă de căldură.
Oamenii de știință din întreaga lume studiază fuziunea nucleară de zeci de ani, în speranța de a o recrea ca o nouă sursă care să furnizeze energie nelimitată și fără emisii de carbon – fără deșeurile nucleare create de reactoarele actuale.
Proiectele de fuziune utilizează în principal elementele deuteriu și tritiu – ambii fiind izotopi ai hidrogenului.
Deuteriul dintr-un pahar de apă, la care se adaugă puțin tritiu, ar putea alimenta o casă timp de un an. Tritiul este mai rar și mai dificil de obținut, deși poate fi obținut pe cale sintetică.
“Spre deosebire de cărbune, aveți nevoie doar de o cantitate mică de hidrogen, iar acesta este cel mai abundent lucru care se găsește în univers”, a declarat pentru CNN Julio Friedmann, cercetător șef la Carbon Direct și fost tehnolog șef în domeniul energiei la Lawrence Livermore.
“Hidrogenul se găsește în apă, așa că materialul care generează această energie este nelimitat și este curat.”
Este pentru prima dată când oamenii de știință reușesc să producă cu succes acest lucru, în loc să se ajungă la un echilibru, așa cum au făcut experimentele anterioare.
Deși mai sunt mulți pași până când acest lucru va putea fi viabil din punct de vedere comercial, este esențial pentru oamenii de știință să demonstreze că pot crea mai multă energie decât au început. În caz contrar, nu are prea mult sens ca aceasta să fie dezvoltată.
“Acest lucru este foarte important, deoarece, din punct de vedere energetic, nu poate fi o sursă de energie dacă nu se obține mai multă energie decât se introduce”, a mai declarat Friedmann.
“Progresele anterioare au fost importante, dar nu este același lucru cu generarea de energie care ar putea fi folosită într-o zi la scară mai mare.”
Oamenii de știință și experții trebuie acum să descopere cum să producă mult mai multă energie din fuziunea nucleară la o scară mult mai mare.
În același timp, ei trebuie să afle cum să reducă în cele din urmă costul fuziunii nucleare, astfel încât să poată fi utilizată în scopuri comerciale.
Oamenii de știință vor trebui, de asemenea, să recolteze energia produsă prin fuziune și să o transfere în rețeaua electrică sub formă de electricitate.
Va dura ani – și poate chiar decenii – până când fuziunea va fi capabilă să producă cantități nelimitate de energie curată, iar oamenii de știință se află într-o cursă contra cronometru pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.
Kim Budil, directorul Laboratorului Național Lawrence Livermore, a declarat că există încă “obstacole semnificative” care trebuie depășite în ceea ce privește tehnologia de fuziune nucleară înainte ca să fie posibilă comercializarea.
“Cred că se mută în prim-plan – și probabil că, cu eforturi și investiții concertate, câteva decenii de cercetare a tehnologiilor de bază ne-ar putea pune în situația de a construi o centrală electrică”, a adăugat ea.