News

Descoperire sfâșietoare la Auschwitz! Ce s-a găsit în pantofii copiilor

23.07.2020 | 19:23
Descoperire sfasietoare la Auschwitz Ce sa gasit in pantofii copiilor
Imagine cu pantoful copilului. Sursa foto - Memorial and Museum Auschwitz-Birkenau www.auschwitz.org
ADVERTISEMENT

Descoperire sfâșietoare la Auschwitz colo unde într-un pantof al unui copil a fost găsită o inscripție scrisă de mână. Experții Memorialului și Muzeului de la Auschwitz-Birkenau păstrau încălțămintea care aparțineau unui copil care a murit la lagărul de concentrare nazist din cel de-al Doilea Război Mondial.

„O inscripție scrisă de mână a fost găsită într-unul dintre pantofii copiilor care poartă prenumele și prenumele copilului, marcajul transportului și numărul de înregistrare al copilului pe lista de transport (Ba 541)”, explică oficialii

ADVERTISEMENT

De altfel, mai multă încălțăminte care a aparținut copiilor morți în acest lagăr este expusă în cadrul muzeului.

Ce a fost descoperit la Auschwitz!

Pantoful cu inscripția scrisă de mână a aparținut unui băiat ceh pe nume Amos Steinberg, care avea 6 ani când a ajuns la Auschwitz în 1944.

ADVERTISEMENT

Steinberg, care locuia la Praga, a fost închis în Ghetoul Theresienstadt, în apropierea capitalei cehe, la 10 august 1942. Familia lui avea să fie deportată ulterior la Auschwitz.

Peste 1,1 milioane de bărbați, femei și copii au fost uciși la Auschwitz-Birkenau în Polonia ocupată de naziști. Zona a fost anexată de al treilea Reich în octombrie 1943.

ADVERTISEMENT

Auschwitz era un complex de lagăre de concentrare și un centru de exterminare la Birkenau, care a fost cunoscut și sub numele de Auschwitz II.

„Din documentele de supraviețuire, rezultă că mama și fiul ei au fost deportați la Auschwitz în același transport în [4 octombrie 1944”, a declarat Hanna Kubik din Colecțiile Muzeului din Auschwitz-Birkenau.

ADVERTISEMENT

„Este probabil că amândoi au fost uciși în camera de gaz după selecție. Putem presupune că ea a fost cea care s-a asigurat că pantoful copilului ei a fost semnat”, a continuat aceasta.

Tatăl lui Steinberg a fost însă deportat într-un alt transport. „Știm că a fost transferat de la Auschwitz la Dachau la [10 octombrie] 1944”, a explicat Kubik. “A fost eliberat în sub-tabăra Kaufering.”

Documente în limba maghiară au fost găsite într-un alt pantof. “Avem deja încălțăminte cu astfel de descoperiri în colecțiile noastre, dar acestea sunt în principal ziare, care au fost adesea utilizate ca branțuri sau izolație suplimentară”, a spus Kubik.

„Această constatare este prețioasă și interesantă, deoarece documentele au fost păstrate în stare bună și conțin date, nume ale persoanelor în cauză și episoade scrise de mână. Ele datează din 1941 și 1942”, a continuat acesta.

Experții consideră că documentele aparțin unor persoane care au locuit în Budapesta și orașul Munkacs, care acum se află în Ucraina.

Descoperiri precum notele de identificare din încălțămintea copiilor și articolele ascunse de la Auschwitz oferă o privire asupra evenimentelor oribile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Anul trecut alte sute de obiecte au fost descoperite pe siturile de masacre naziste din nord-vestul Germaniei.

Descoperirile au avut loc pe trei situri din pădurea Arnsberg, unde membrii armatei Waffen-SS și ai Germaniei au masacrat 208 muncitori polonezi și ruși în martie 1945, chiar înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

ADVERTISEMENT
Tags: