Descoperire șocantă în Marea Neagră. A fost găsită o specie originară din Pacific

Robert Cristea   
în HotNews
06/03/2021, 11:42
Descoperire șocantă în Marea Neagră. A fost găsită o specie originară din Pacific
Descoperire șocantă în Marea Neagră. A fost găsită o specie originară din Pacific. Sursa foto: Pinterest.com

Descoperire uluitoare în Marea Neagră. Au fost găsite stridii de Pacific, iar biologii marini spun că specia s-a acomodat excelent.

Deși numărul lor este limitat, vestea a trezit mult interes din partea experților deoarece această specie de stridii nu există în mod normal în apele mării noastre.

Elenei Buhaciuc, biolog marin, explică că această stridie de Pacific ajunge în primul an de viață până la cinci centimetri. Ulterior, creșterea este din ce în ce mai înceată.

Ce spun experții despre stridiile de Pacific descoperite în Marea Neagră

“Stridia a fost folosită în acvacultură, în zona Mării Negre. Ea nu este originară de aici, este originară din Pacific. Nu au fost evidențiați până în prezent indivizi vii sau populații viabile, în niciuna din zonele unde au fost efectuate aceste serii de acvacultură.

Iar în momentul în care am identificat această populație am fost surprinși, adică wow”, a declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog marin pentru Dobrogea TV.

Se pare că stridia de Pacific s-a acomodat excelent în Marea Neagră și a început să se reproducă. Biologul Răzvan Popescu Mirceni a declarat la Digi24 că stridia de Pacific poate aduce părți bune, dar și mai puțin bune.

“Face parte dintre biofiltratori și a venit din același sector din care o altă moluscă, un melc – rapana -, cel mai mare din Marea Neagră în prezent, a ajuns tot în ultimul secol din aceeași zonă geografică și se face vinovat de dispariția stridiilor autohtone de la coasta românească și aproape în totalitate a celor din Marea Neagră.

Marea Neagră este un ecosistem nou cu număr redus de specii. O specie nouă pentru ecosistem poate aduce dezechilibre pentru că nu are dușmani naturali și se poate reproduce pe scară largă.

Este o specie utilizată în maricultură și este e posibil să o vedem și în restaurante”, a explicat Răzvan Popescu Mirceni.

Închide ×