O minune care ar putea schimba omenirea ar fi fost găsită de arheologi. Ruinele a ceea ce pare să fi fost templul în care Iisus Hristos a făcut vindecări, conform Bibliei, au fost găsite.
S-au făcut multe săpături în ultima vreme, iar ruinele seamănă cu structurile religioase vechi. Acestea se află în vechiul oraș israelian Horazin, iar specialiștii presupun că este templul în care Iisus Hristos făcea miracole menționate în Noul Testament.
Publicația Daily Mail scrie că cercetările recente au scos la iveală dovezi care pot confirma legătura locului cu ceea se s-a scris în Biblie. În cartea sfântă se spune că Iisus predica și făcea minuni într-o sinagogă din Horazin, care este un oraş de lângă Marea Galileii, Israel.
Cu toate acestea, dovezile care au fost scoase la iveală anterior nu puteau confirma dacă exista o legătură directă între structura respectivă și perioada în care Iisus Hristos trăia.
De asemenea, se mai spune că ruinele unei singogi aflate în Horazin au fost scoase la iveală la începutul secolului XX. Ele au fost datate în anul 380 d.Hr., fapt care i-a făcut pe experți să creadă că nu erau cele contemporane cu Iisus Hristos.
Căutările nu s-au oprit aici, iar echipa de arheologi aflată sub conducerea lui Achia Cohen-Tavor a decis să facă săpături suplimentare. Aceștia au scos din pământ ruinele unui templu mult mai vechi, care era îngropat sub sinagoga identificată anterior.
„Aceasta este o descoperire impresionantă. Am efectuat săpături [în întreaga lume] și pentru mine este, fără îndoială, una dintre cele mai importante săpături pe care le-am condus vreodată”, a spus șeful echipei arheologice, Achia Cohen-Tavor.
Structura templului vechi este făcută din pietre de bazalt și decorat cu motive evreiești. Tot acolo, practic sub podeaua templului mai recent descoperit, au fost identificate artefacte precum ceramică, monede și ustensile. Acestea vor fi studiate pentru a stabili perioada exactă a construcției.
„Nu pot data piatra în sine, când a fost pusă aici. Ceea ce pot data sunt ceramica și, sperăm, monedele situate între bolovani și exact ceea ce este dedesubt. Orice voi găsi între aceste pietre va fi datarea construcției sinagogii de aici”, a spus Cohen-Tavor.
Experții mai menționează bolovanii mari din podeaua templului anterior ar fi putut fi simple stânci, fapt ce ar putea explica de ce ruinele din primul secol nu au fost identificate prima dată. Templul vechi dispunea de trei intrări, care aveau orientare spre sud, spre Ierusalim, așa cum spuneau tradițiile la acea vreme.