În curând, aspirina ar putea fi mai mult decât un simplu analgezic. Oamenii de știință susțin că această pastilă poate avea efecte nebănuite asupra cancerului.
Aspirina este unul dinte analgezicele la care românii apelează cel mai des. Recent, această pastilă a fost subiectul unei cercetări importante, iar concluziile sunt uimitoare. Potrivit cercetătorilor, în curând, aspirina ar putea lupta împotriva cancerului.
Studiul a fost menționat în revista de științe Nature. Momentan, cercetătorii au realizat experimente pe animale, astfel că nu se pot pronunța 100%. Totuși, potrivit primelor rezultate, aspirina are potențial de a încetini răspândirea cancerului.
Subiecții de studiu au fost șoarecii. Astfel, oamenii de știință au putut arăta că aspirina stopează răspândirea cancerului, iar totul se datorează faptului că aceasta stimulează sistemul imunitar. Datorită aspirinei, sistemul imunitar este mult mai puternic și poate reduce mestastazele.
Chiar dacă studiul prezintă concluzii promițătoare, cercetătorii susțin că este nevoie de timp pentru a se concretiza totul și asupra oamenilor. Momentan, vorbim de studii realizate pe șoareci și nu pe oameni.
Până când oamenii de știință vor putea prezenta concluzii elocvente, este necesar să se găsească răspunsul pentru mai multe întrebări. Până acum, nici măcar nu este clar dacă aspirina poate lupta împotriva tuturor tipurilor de cancer sau doar împotriva unora.
Chiar dacă aspirina poate fi o speranță pentru persoanele diagnosticate cu cancer, experții trag un semnal de alarmă. Nu este deloc recomandat ca aceasta să fie luată ”după ureche” de către pacienții bolnavi de cancer.
Luată după propria intuiție, aspirina poate face mai mult râu decât bine. Această pastila poate produce accidente vasculare de tip A sau diverse sângerări interne. Având în vedere că este un medicament accesibil, tot mai multe persoane bolnave aleg să apeleze la ea, în loc terapiilor costisitoare pe bază de anticorpi.
Totuși, potrivit unor studii, pacienților bolnavi de cancer, care introduc aspirina ca parte a tratamentului, le poate scădea riscul de deces cu 20%. Pentru prima dată, efectele uimitoare ale aspirinei, altele în afară de cele analgezice, au fost prezentate de o echipă de cercetători, în 1974. Studiul lor susținea că o tableta de aspirină pe zi administrată poate reduce decesele cauzate de bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale cu aproximativ 24%.