News

Descoperire uimitoare în Marea Chinei de Sud. Epava “bestiei din adâncuri”, găsită după 80 de ani. A contribuit decisiv în al Doilea Război Mondial

Unul dintre cele mai puternice submarine ale Marinei SUA a fost descoperit după 80 de ani. A fost cunoscut ca „bestia din adâncuri”
02.06.2024 | 16:00
Descoperire uimitoare in Marea Chinei de Sud Epava bestiei din adancuri gasita dupa 80 de ani A contribuit decisiv in al Doilea Razboi Mondial
Descoperire uimitoare în apele Chinei a submarinului numit „bestia din adâncuri” a armatei SUA. A fost folosit în Al Doilea Război Mondial. Sursa foto / Colaj foto / X
ADVERTISEMENT

Epava submarinului american USS Harder, renumit pentru scufundarea unui număr impresionant de nave japoneze în doar câteva zile, influențând decisiv desfășurarea celui de-al Doilea Război Mondial, a fost localizată la o adâncime de peste 900 de metri în Marea Chinei de Sud, după 80 de ani.

Un puternic submarin al SUA a fost găsit după 80 de ani

O epavă a unui submarin al Marinei SUA, care a reușit să scufunde mai multe nave de război japoneze decât orice alt submarin american în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost descoperită în Marea Chinei de Sud, aproape 80 de ani după ce a fost scufundată de forțele inamice, conform raportului BBC.

ADVERTISEMENT

USS Harder a fost identificat la o adâncime de 914 metri sub nivelul mării, în apropierea insulei Luzon, situată în nordul Filipinelor. Submarinul a fost distrus în timpul unei bătălii pe 29 august 1944, împreună cu echipajul său de 79 de oameni.

În cadrul uneia dintre ultimele sale misiuni de război, USS Harder a reușit să scufunde trei distrugătoare japoneze și să avarieze grav alte două nave în doar patru zile, conform Comandamentului pentru Istorie și Patrimoniu al Marinei SUA (NHHC).

ADVERTISEMENT

„USS Harder a fost pierdut în cursul victoriei. Nu trebuie să uităm că victoria are un preț, la fel ca și libertatea”, a declarat Samuel J. Cox, amiral american în retragere, care conduce NHHC.

Această performanță a forțat Japonia să-și revizuiască strategiile de luptă și să întârzie transporturile militare, contribuind astfel la înfrângerea lor finală.

ADVERTISEMENT

Submarinul a fost găsit aproape intact

Filipine a fost una dintre principalele scene de conflict în Pacific în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece SUA încercau să recucerească fostele lor colonii de la Armata Imperială Japoneză.

Apele din arhipelag și împrejurimi au devenit cimitire pentru numeroase nave celebre din timpul războiului. În 2015, miliardarul american Paul Allen a descoperit epava navei Musashi, una dintre cele două cele mai mari nave de război japoneze construite vreodată, în Marea Sibuyan din Filipine.

ADVERTISEMENT

USS Harder, care a navigat sub deviza ”Lovește-i mai tare”, a fost descoperit în cadrul proiectului Lost 52, care are ca obiectiv găsirea celor 52 de submarine americane pierdute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Submarinul a fost găsit în poziție verticală pe chilă și relativ intact, conform informațiilor furnizate de Marina SUA.

Submarinul și echipajul său au fost ulterior onorați cu Presidential Unit Citation pentru serviciul lor excepțional în timpul războiului, o distincție care recunoaște curajul remarcabil în acțiune.

Comandantul USS Harder, Sam Dealey, a fost decorat postum cu cea mai înaltă distincție militară americană, Medalia de Onoare.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”