News

Descoperire uluitoare a oamenilor de ştiinţă! Ce legătură există între placentă şi tumorile canceroase

12.03.2021 | 12:32
Descoperire uluitoare a oamenilor de stiinta Ce legatura exista intre placenta si tumorile canceroase
Placenta, locul unde sunt deversate defectele genetice Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Structura placentei seamănă cu cea a unei tumori și adăpostește multe dintre aceleași mutații genetice găsite în cancerele din copilărie, sugerează noi cercetări.

Structura placentei este similară cu cea a unei tumori

În primul studiu al arhitecturii genomice a placentei umane, oamenii de știință au descoperit că structura acesteia este diferit de cea a oricărui alt organ uman și spun că descoperirile susțin teoria placentei ca teren de deversare pentru defecte genetice, în timp ce fătul le corectează sau le evită.

ADVERTISEMENT

La începutul sarcinii, ovulul fertilizat începe să se dividă în celule, dintre care unele vor forma placenta.

În cazul a 1 până la 2 la sută dintre sarcini, unele celule placentare au un număr diferit de cromozomi față de celulele fătului – un defect genetic care ar putea fi fatal pentru făt, dar cu care placenta funcționează adesea în mod normal.

ADVERTISEMENT

Dar problemele cu placenta sunt producătoare de daune majore pentru mamă și copilul nenăscut.

Ce legătură există între neuroblastom şi placentă

Steve Charnock-Jones de la Universitatea din Cambridge, autor principal al studiului, a declarat: „Ratele și tiparele mutațiilor genetice au fost incredibil de mari în comparație cu alte țesuturi umane sănătoase”.

Oamenii de știință de la Institutul Wellcome Sanger și de la Universitatea din Cambridge au efectuat secvențierea completă a genomului în cazul a 86 de biopsii și 106 microdisecții provenind din 42 de placente. Au descoperit că fiecare biopsie era o „expansiune clonală” distinctă genetic – o populație de celule descendente dintr-un singur strămoș comun.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a indicat o paralelă clară între formarea placentei umane și dezvoltarea unui cancer, potrivit studiului, publicat în Nature.

Analiza a identificat, de asemenea, modele de mutație găsite în cancerele copiilor, cum ar fi neuroblastomul, cu un număr chiar mai mare în placentă decât în cazurile de cancer în sine.

ADVERTISEMENT

Sam Behjati, unul dintre autorii principali al studiului de la Institutul Wellcome Sanger, a declarat: “placenta este asemănătoare cu ‘vestul sălbatic’ al genomului uman, complet diferită în structura sa de orice alt țesut uman sănătos. Ne ajută să ne protejăm de defectele codului nostru genetic, dar tot aici rămâne marele pericol de boală asociată cu placenta”.

ADVERTISEMENT
Tags: